IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Бошов: Промените в Кодекса за застраховането защитават потребителите

Пазарът на застрахователните услуги е нас е малък и с ограничени продукти, смята членът на УС на Асоциацията на българските застрахователи

14:27 | 26.07.18 г.
Кирил Бошов: Промените в Кодекса за застраховането защитават потребителите

Промените в Кодекса за застраховането следват европейската директива за разпространение на застрахователни продукти, замислена като средство за повишаване на гаранцията пред ползвателите на застрахователни продукти.

Това обясни Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и председател на УС на "Еврохолд България". Насоките в европейското законодателство са няколко, едната от тях е по-добра информираност на потребителите.

„Принципът е следният - независимо какъв продукт купувате и от какъв посредник, като потребител трябва да имате цялата необходима информация за рисковете, свързани с този продукт", разясни Бошков.

Той обаче поясни, че на малък пазар, като този в България, с ограничен брой продукти, потребителите едва ли ще могат да се ползват от тази защита.

Той коментира писмото за намерения, изпратено от финансовото министерство и БНБ до еврогрупата и Европейската централна банка (ЕЦБ), с което се поема ангажимент за засилване на надзора на небанковия финансов сектор с оглед присъединяването към ERM II.

„Не бих казал, че в момента има яснота дали ще има нова проверка на активите, но самата регулация по Solvency II за мен е една постоянна проверка на активите", категоричен е експертът. 

Той посочи, че всеки застраховател трябва много внимателно да следи за всички рискове по неговата дейност, защото те намират приложение в неговата капиталова адекватност.

Какво още каза Кирил Бошов пред Bloomberg TV Bulgaria можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още