Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Когато демокрацията става шоу

След колапса на Съветския съюз за хората в ЦИЕ е много трудно да открият идентичност, която да следват, твърди проф. Колин Крауч

гледано: 2700   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Постдемокрацията е ситуация, в която изглежда, че демокрацията продължава напред – има избори, формират се правителства, има публичен дебат, но реалните решения се вземат другаде. И демокрацията става шоу. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Колин Крауч, социолог и политолог.

„Причините за постдемокрацията не са ничия грешка. Това не е голяма конспирация за подкопаване на демокрацията. Случиха се две неща: глобализацията и успоредно с това – партиите загубиха политическата си идентичност“, обясни гостът.

Избор без информация 

Още по темата

Демокрацията предполага, че гражданите са добре информирани, но това не е лесно, продължи проф. Крауч. Иска се мотивация и достъп до отворени потоци информация. Не е редно много богатите хора да контролират информацията, но в голям брой държави се случва точно това.

"Във всички човешки общества има хаос и конфликти. Посланието на демокрацията е, че ако всички имаме шанса да участваме в избора на правителството и всички големи решения, то ще има по-малка нужда да прибягваме до крайни действия и насилие", обясни гостът.

"Обществата в Западна, Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Северна Америка не са насилнически. От време на време обаче, когато хората не успеят да овладеят гнева си, възникват единични прояви. В повечето време обаче успяваме да се справим с конфликтите по мирен начин", обяснява Крауч.

Партиите

В Западна Европа е имало големи конфликти във връзка със структурата на индустриалното общество. Но вече няма индустриално общество. Имало е религиозни конфликти, но вече няма такъв интерес към религията, каза още гостът. По думите му големите разлики, които формират политическата идентичност на партиите са много слаби.
"След колапса на Съветския съюз за хората в ЦИЕ е много трудно да открият идентичност, която да следват.

Възникват партии, които след няколко години се разпадат. Хората не могат да направят силна емоционална или интелектуална връзка с дадена политическа сила. Партиите се превърнаха в малки екипи с лидер, които искат да бъдат избрани. Те се държат с избирателите като с потребители на стоки. Неразбирането е двустранно – хората не разбират политиците, политиците не разбират хората", каза още експертът.

Проф. Крауч добави още, че при западната романтична теория за демокрацията, партиите излизат от народа и изразяват волята на различни обществени прослойки. "Не обвинявам политиците. Обществото се промени", каза той.

Целия коментар вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 1 месец
При сегашната демокрация същественият проблем е общественото съгласие с неправилното въвеждане на пари.
Независимо кои са министрите, съдбовната държавната грешка е със зловредно влияние. Тя подсигурява щети за хората и политическия провал на правителството.
При демокрация, за устойчив държавен просперитет е необходимо подобрено въвеждане на пари.
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Когато демокрацията става шоу

Става ?!...?!...?!..?!..?!.?!

Още от Bloomberg TV
Колко е опасна за икономиката промяната в политиката на централните банки?