Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Когато имиграцията се превърне в икономически бранш

Трафикът на хора е най-печелившата форма на нелегална търговия в Хондурас и Мексико и изпреварва дори бизнеса с наркотици

Когато имиграцията се превърне в икономически бранш

Снимка: Ройтерс

Тук имиграцията не е част от икономиката. Имиграцията е икономиката!

Трафикът на хора е най-печелившата форма на нелегална търговия в Хондурас и Мексико. И изпреварва дори бизнеса с наркотици. Разбойнически банки и картели се възползват от мечтата на бегълците от Хондурас и Мексико за по-добър живот в Съединените щати. 

Още по темата

Един документален филм позволява на зрителите да  преживеят т. нар. Border Hustle чрез личната история на хондураски баща и малката му дъщеря и показва, че САЩ също се възползват от незаконната имиграция.

Лентата разказва историята на Карлос, млад мъж от Хондурас и дъщеря му Хейли, които са поели на пътешествие, изпълнено с опасности и трудности.

Макар Хейли да смята, че това е ваканционно пътуване, Карлос подозира трудностите, с което ще се сблъскват: „7000 долара и те ще те преведат до границата".

От опасни картели, които решават успеха или неуспеха на преминаването на границата, до американската гранична полиция, която държи имигрантите от другата страна в частни затвори - ежедневно двамата герои си имат работа с хора, които определят тяхната съдба.

Пътуването ни отвежда от Ла Текника, черно петно на картата, където всеки иска да извлече печалба от имигрантите, до Рейноса, един от най-опасните градове на света. Тук картелите в крайна сметка решават кой може да стигне до границата и кой – не. Условията на живот по време на това пътуване са катастрофални. Превозването в камион с още 80 до 100 души в него е почти нормално. Репортерът Джей Рут придружава двамата по този опасен път, като документира мрежите, които се възползват от трафика.

Изводът: от американската страна бизнесът с имиграцията продължава. На полицаите се заплаща на всеки задържан имигрант, а затворниците трябва да работят в затворите с ниски надници, ако техните семейства не плащат за престоя им. Тези гешефти се подкрепят от имиграционната политика на Доналд Тръмп. „Американската мечта е лъжа. Вместо по-добър живот, тук ви очаква робство“, казва Карлос в края на пътуването.

Този репортаж разкрива отблизо опасното нелегално бягство в Съединените щати и в същото време представлява плашещи изследване за търговията с хора от двете страни на границата.

Border Hustle from TIME Video on Vimeo.

По статията работи: Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
6
 
6
преди 4 седмици
... безнаказаността поражда безотговорност!
2
 
8
 
5
преди 4 седмици
Карта на опожарените църкви във Франция за 4години:

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/04/57852519_1010137585852494_2323129161658400768_n.jpg
1
 
12
 
4
преди 4 седмици
Из коментарите под поста:

«Лелеее хорааа… това е незаконно дори и в Норвегия го няма… какъв натиск да ни отнемат децата та то е очевадно от въпросите …още стъкмистики ли ще правят???»

– Къде се раздават такива анкети? Това вече минава всякакви граници!
– София
– Любопитно ми е на каква възраст е детето?
– 6/7 клас
– Което говори, че се раздава на деца във възраст, в която вече започват да създават проблеми – пубертетът. И вероятно се досещате какви биха били повечето отговори, ако отговарят искрено.
Това е много, много притеснително!
– На това разчитат

«Искам да знам как *** написал тази простотия ще ми разтълкува “Не ме обича истински!”
Как според него едно дете ще дефинира Истински!
Един тийнейджър в разгара на пубертета ще отговори на всички тези въпроси от камбанарията на бушуващите хормони и после върви обяснявай, че детето просто искало да направи напук на майка си!
*** осъзнайте се докато е време!»

«Какво е това нещо??? Това минава всякакви граници! Да те е страх, да родиш дете…»
3
 
8
 
3
преди 4 седмици
Шииииббана цензура!
3
 
7
 
2
преди 4 седмици
Из коментарите под поста:

«Лелеее хорааа… това е незаконно

Още от Bloomberg TV
Журналист: IGB ще разнообрази маршрутите и източниците на природен газ