Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кой е най-добрият вариант за оптимизация на броя на общините в България?

Транспортната свързаност пречи на хората да живеят в околностите на големите градове и да работят в тях, посочи доц. Стелиян Димитров

гледано: 3756   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Необходима е оптимизация на броя на общините у нас. Прекалено големият брой общини с малко население няма как да обезпечават финансово дейностите, които извършват, със собствени приходи. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Стелиян Димитров, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Още по темата

“Когато говорим за намаляването на броя на общините, това трябва да се случи много внимателно”, изтъкна Димитров, като добави, че механичното обединение на общини може да влоши достъпа до услуги на жителите им.

Според преподавателя по „Географски информационни системи“ и „Устройство на територията“ механичното сливане на общини няма да е най-оптималният вариант.

Като основен проблем в общините Димитров посочи транспортната свързаност. Той отбеляза, че именно това пречи на хората да живеят в околностите на големите градове и да работят в тях.

“Струпването на хора, по примера на София, води до ускорено икономическо развитие, но влошава качеството на живот”, смята експертът.

По думите му проблемът е много сложен, а решението трябва да се търси в регионален и национален план, за да може да се използват възможностите за развитие на околните региони.

Сред най-проблемните региони в страната е Северозападна България. Според Димитров това най-вече се дължи на факта, че демографската маса там, включително активната част от нея, е под необходимия минимум, за да може тя да се саморазвива.

“Каквато и инфраструктура да се стои, ако там няма хора, няма как да има позитивно развитие”, изтъкна експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
Стоян Петров до: дядя Вова
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Неистини, лъжи, манипулации, клевети, доноси, фалшификации, митологизации, идеологизации, мистификации бяха част от русофилската ви пропаганда. А тази хумореска, твой творчески подход ли е?
5
 
3
 
1
преди 6 месеца
Кой е най-добрият вариант за оптимизация на броя на общините в България?

На 1. Всичкото кеч, което хартисва бере ягоди на мъгливият Албион.
Методика?
Намираме наш Горбачов (който за някакви дългове от 2-ра Световна, в пъти по-малко, заменя за 500 тона злато на царска Русия от 1-ва Световна война (дадени за неполучено оръжие) и брилянтите на императорското семейство на Руската империя - чейнчи българският интерес за светлото евроатлантическо бъдеще!!!

Още от Bloomberg TV
Р. Драганов: Туризъмът ще върне нивата от 2019 г. при 40% ваксинация на населението