IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои работни места пострадаха най-много от пандемията?

80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и занапред, коментира Ивайло Калфин

19:24 | 25.10.21 г.
Кои работни места пострадаха най-много от пандемията?

Когато става дума за загуба на работни места заради пандемията, основните потърпевши са хора с временни договори, с по-ниско образование, и хора, които са работили в бизнеси, които изискват служителите да присъстват физически. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgria бившият социален министър Ивайло Калфин, който в момента е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).

Информацията, която представи Ивайло Калфин, е от новия доклад на Eurofond за работните места.

“За пореден път виждаме, че онези професии, които предлагат възможността за работа от вкъщи, до голяма степен са били запазени. В началото на пандемията хората бяха принудени да работят от вкъщи, но това все повече започва да се превръща в привилегия”, каза Калфин. 

По думите му възможността за работа от вкъщи вече е едно от средствата, чрез които работодателите привличат нови квалифицирани работници. „В платформите за търсене и предлагане на работа има опцията да отбележиш, че търсиш или предлагаш работно място, чиято основна дейност може да се извършва и от вкъщи. По този начин и самите работодатели пестят от наемане на офиси, а освен това директно могат да наемат специалисти от други страни и дори континенти. Това обаче не означава, че компаниите, които предлагат офиси под наем, ще останат без препитание“, обясни гостът.

Според данните, които той представи, около 80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и занапред.

Ивайло Калфин подчерта, че пандемията, несигурността и здравните проблеми са се отразили много зле на психосоциалното поведение на служителите. „Нивата на стрес са се увеличи много, което води до отключване на психически заболявания. Младите хора са най-потърпевши от тази негативна тенденция, жените са силно подложени на стрес също, както и хората, които имат професия с по-ниска квалификация“, каза още експертът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg  TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още