Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кои работни места пострадаха най-много от пандемията?

80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и занапред, коментира Ивайло Калфин

гледано: 1326   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Когато става дума за загуба на работни места заради пандемията, основните потърпевши са хора с временни договори, с по-ниско образование, и хора, които са работили в бизнеси, които изискват служителите да присъстват физически. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgria бившият социален министър Ивайло Калфин, който в момента е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).

Информацията, която представи Ивайло Калфин, е от новия доклад на Eurofond за работните места.

“За пореден път виждаме, че онези професии, които предлагат възможността за работа от вкъщи, до голяма степен са били запазени. В началото на пандемията хората бяха принудени да работят от вкъщи, но това все повече започва да се превръща в привилегия”, каза Калфин. 

Още по темата

По думите му възможността за работа от вкъщи вече е едно от средствата, чрез които работодателите привличат нови квалифицирани работници. „В платформите за търсене и предлагане на работа има опцията да отбележиш, че търсиш или предлагаш работно място, чиято основна дейност може да се извършва и от вкъщи. По този начин и самите работодатели пестят от наемане на офиси, а освен това директно могат да наемат специалисти от други страни и дори континенти. Това обаче не означава, че компаниите, които предлагат офиси под наем, ще останат без препитание“, обясни гостът.

Според данните, които той представи, около 80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и занапред.

Ивайло Калфин подчерта, че пандемията, несигурността и здравните проблеми са се отразили много зле на психосоциалното поведение на служителите. „Нивата на стрес са се увеличи много, което води до отключване на психически заболявания. Младите хора са най-потърпевши от тази негативна тенденция, жените са силно подложени на стрес също, както и хората, които имат професия с по-ниска квалификация“, каза още експертът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg  TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Какво да очакваме от зимния туристически сезон?