Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кои са най-сериозните политически рискове пред света за тази година?

Ситуацията, в която никоя държава няма да има глобално лидерство, застрашава намирането на решения на въпроси като промените в климата, твърди

гледано: 1902   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Политиката за „нулев Covid“ на Китай, липсата на регулации в дигиталното пространство, действията на Русия в Украйна, провалът на преговорите за ядрената програма на Иран, са сред най-сериозните политически рискове пред света за 2022 г. Ситуацията, в която никоя държава или коалиция няма да има глобално лидерство, застрашава намирането на решения на въпроси като промените в климата и разпространението на нови оръжия като хиперзвукови ракети, а двете основни сили в света - САЩ и Китай, са прекалено заети с вътрешните си проблеми. Това са част от заключенията в доклада на Eurasia Group "Top Risks for 2022", представени от Али Уайн, старши анализатор в практиката "Global Macro" към Eurasia Group, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Още по темата

"Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати по много линии, но двете основни сили в света са насочили фокуса си навътре - към справяне с пандемията и съживяване на икономиката - което означава, че има вакуум в глобалното лидерство. Малко вероятно е да видим конфронтация, но надпреварата между тях ще е все по-интензивна - Китай ще продължи да тества своето влияние в Тихоокеанския регион и икономическата и дипломатическа конкуренция със САЩ там ще се прояви в глобален мащаб", обясни Уайн.

Като най-сериозна заплаха през 2022 г. Eurasia Group посочва политиката за нулев Covid в Китай. Макар Пекин да успява да ограничи разпространението на заразата вътре в страната, има сериозни опасения как сравнително по-ниско ефективните местни ваксини ще се справят с по-силно заразния вариант Омикрон.

"Президентът Си и съветниците му няма да променят политиката, което означава, че Китай още повече ще затегне мерките, което допълнително ще дестабилизира икономиката и ще предизвика трудности в глобалната снабдителна верига", каза Уайн.

Липсата на регулации в дигиталния свят са изведени на второ място в класацията.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
В София ще бъде открит Център за киберсигурност