Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кой се възползва от еврофинансирането за къщи за гости?*

Условията са благоприятни най-вече за големи компании, твърдят стопани

Кой се възползва от еврофинансирането за къщи за гости?*

Снимка: Pixabay

Къщите за гости са замислени като начин да бъдат задържани хората в селата, да се запази традиционният поминък и да се създаде заетост. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Припомняме, че прокуратурата започна преди дни проверка на всички 746 къщи за гости в страната, построени със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. Повод за проверката е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. 

Още по темата

Същевременно в туризма винаги е имало модел за пране на пари за определена група хора, призна Попйорданов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. "Една част от тези 750 къщи за гости, изградени с европари в периода 2007-2013 г., вероятно наистина работят. Но според мен голяма част не са в туристически оборот", заяви Попйорданов.

„Само определени хора могат да се възползват от схемата за финансиране на къщи за гости с европари по ПРСР“, заяви по темата Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости в България.

Европейското финансиране за къщите достига до 200 хил. евро, но то се изплаща на собствениците едва след създаването на къщата. „Тези финанси могат да бъдат осигурени само от компании, имащи голям бизнес. Това е основният пропуск, защото без тази инвестиция, дори да има спечелен проект, той не може да бъде изпълнен“, аргументира се тя.

Гостът посочи, че в Асоциацията на къщите за гости в България няма имоти, построени с еврофинансиране. „Идеята на асоциацията е да подкрепя работещите къщи, а по всичко личи, че построените с европари нямат желание да го правят“.

Би трябвало държавата да гарантира на банките, че парите им ще бъдат възстановени, за да може хората да се възползват от средствата предварително, препоръча тя.

Вижте повече от коментара на Вероника Кънева за Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 3178   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

*Новината е допълнена в 10:18 ч.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Политолог: Война между САЩ и Иран ще въвлече всички големи икономики