IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели – изкуството на сделката или изкуството на войната

Отношенията на САЩ и Китай минават през търговската война, посочи макроикономистът доц. д-р Григор Сарийски

13:10 | 31.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните години Китай започна да става самодостатъчна. Страната започна да изземва контрола върху обмена на данни, а това е ресурсът на бъдещето. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria предаването "Светът е бизнес" макроикономистът доц. д-р Григор Сарийски.

"Търговската война между Вашингтон и Пекин започна с идеята да се ограничи икономическият растеж на Китай, за да се забави тяхното технологично превъзходство", посочи той и обясни, че сделката от фаза 1 е решение, което е насочено само към митата.

Сарийски напомни, че това „беше безкрайно необходимо” заради предстоящите президентски избори в САЩ.

“Когато президент се кандидатира за втори мандат в САЩ, той печели винаги, ако няма рецесия. Поради това Тръмп се стреми за избягването на рецесия", поясни макроикономистът и определи това, което правят Китай и САЩ, може да се обозначи като изкуството на сделката срещу изкуството на войната.

"Тръмп се стреми да постигне сделка, за да гарантира преизбирането си. А Китай прави всичко възможно, за да отложи решаването на големите проблеми, свързани с притискането на китайското технологично превъзходство", е мнението на доц. Сарийски.

По думите му проблемите на Китай основно са свързани с осигуряването на човешки ресурс.

В разговора по Bloomberg TV Bulgaria може да чуете и коментара на доц. Сарийски за ситуацията около Brexit и перспективите пред Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още