IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя ще е столицата на дигиталната валута на Facebook?

Асоциацията Libra Association ще бъде в основата на целия проект на криптовалутата

15:56 | 21.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата социална мрежа в света Facebook основава дъщерно дружество в Женева, наречено Libra Networks. Едно е ясно: градът в Швейцария ще играе важна роля в плановете на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг за изграждането на собствена платежна система и собствена валута.

Сега информацията, която бе разпространена от швейцарския в. Handelszeitung, показва колко далеч са стигнали вече плановете: Facebook обмисля да превърне Женева в седалище на асоциация, наречена Libra Association. Клубът ще бъде в основата на целия проект на валутата, пояснява швейцарската медия, като се позовава на няколко души, запознати с въпроса.

Причините за избора на това място са стратегически: Швейцария се счита за неутрална, домакин е на редица международни организации и е символ на правната сигурност. Всичко това са функции, които могат да помогнат много на амбициозния проект на Facebook: да създаде световна валута, наречена Libra.

Първоначално хората могат да използват криптовалутата в продуктите на Facebook - WhatsApp, Messenger и, разбира се, в самата Facebook, но целта е да се създаде нова платежна система за всички. Смята се, че тя може да обслужва „милиарди хора по целия свят", описва плановете вътрешен източник. Очаква се създаването на цялостна екосистема, която да роди и нови финансови услуги.

Политическите и социалните последици биха били огромни, ако проектът успее да се наложи. Регулаторите и данъчните органи ще бъдат подложени на също толкова голям натиск, както и финансовите институции. В някакъв момент, след много години, дори влиянието на централните банки може да бъде подложено на изпитание, първо в развиващите се страни.

Има обаче сериозен проблем: Дали светът има достатъчно голямо доверие на Facebook, за да  повери и финансовите услуги на концерна? Компанията веднага дава отговор на съмненията: Facebook не иска да осъществява надзора над валутата и платежната система. Това е фундаментално решение. И тук се намесва Швейцария и все още нерегистрираната Женевска Libra Association. Тя трябва да се превърне в централната част на новата валута.

Facebook не коментира темата, но запознати с темата източници поясняват, че става дума за „независима и нестопанска организация“. Тя трябва да включва университети, компании, финансови участници и неправителствени организации. Всички те ще бъдат институциите, които ще контролират новата платежна система и ще одобряват трансакциите в мрежата -  накратко, ще управляват така наречения validator node. Facebook ще бъде само един от многото играчи.

Това ограничава властта на Facebook. В допълнение, асоциацията ще може да решава за промени в новата платежна система и валутата с мнозинство от две трети. Кои са важните теми, които ще бъдат решени от Libra Association, вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Още технологични новини вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Признавам го на Зукърбърг, има голям нюх!Ако е решил и скоростта на транзакциите, успеха му е вързан в кърпа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още