IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитова: Затегнахме контрола върху строителството, без да го намаляваме

Вътрешното възлагане на обществени поръчки е основен инструмент за източване на държавни средства при предишното управление, смята регионалният министър

16:34 | 04.08.21 г.
Комитова: Затегнахме контрола върху строителството, без да го намаляваме

България има нужда от планиране на строителните процеси за държавните обекти, заяви арх. Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Пред Bloomberg TV Bulgaria тя сподели, че ако има повече време на този пост, би направила много детайлен план за предстоящото строителство на държавни обекти в страната и да състави бюджет, който да бъде вкаран в годишния бюджет на страната. След това да се строи само по този план, като се следи за сроковете, качествените и количествените индикатори. Това би предотвратило огромния стрес, при който фирмите и публичният сектор трябва да работят в момента.

"Бих планирала за 2022 г. точно колко строежи може да си позволим", каза Комитова. 

Периодът от 2-3 месеца е прекалено кратък за някакви грандиозни постижения в сферата на регионалното развитие, смята министърът. По нейни думи още при самото влизане в офиса е заварила дебела папка с въпроси от комисията на Мая Манолова. Отговорът на всички въпроси е изисквал запознаване с множество документи и месец работа. Комитова обаче се похвали, че администрацията ѝ е успяла да затегне контрола върху строителството и вече може да се строи само при издадено разрешение за тази дейност. Тя смята, че това по никакъв начин не е намалило строителството.

Виолета Комитова коментира и темата за вътрешното възлагане (инхаус процедури - бел.ред.) на обществени поръчки, които според нея са били основен инструмент за източване на държавни средства.

“До третата стъпка на процедурата за вътрешно възлагане всичко е в рамките на закона, но след нея се забелязва заобикаляне на закона”, каза регионалният министър. 

Тя засегна и промените в ЗУТ, които са били инициирани от МРРБ. По-точно промененият в началото на годината член от закона, според който преди една улица да бъде въведена в регулация, не може да се разгърне никаква инвестиция. Тази промяна е била въведена, за да се помогне на общините, но към момента в ЗУТ  не се казва кой трябва да извърши тази регулация. Въпросната неяснота блокира инвеститорите и всъщност промяната в ЗУТ има обратен ефект - блокира инвестиционния процес, смята Комитова.

“Строителството е много важно за регионалното развитие - то дава доходи, работни места и поминък, както и генерира печалба. Ще предложим решение, в което общината да е доволна и инвеститорите - също”, коментира регионалният министър. 

Тя коментира и исканията на строителния бранш да може да се издава електронно разрешение за строеж. Според нея това е част от общата тема за електронно управление.

Комитова сподели, че още през 1992 г. са били въведени CAD системи, чрез които всички строителни книжа се изготвят на електронен носител. Тези цифрови документи обаче се принтират, за да се входират в общината. Според нея това изоставане от 30 години между общината и бизнеса е възможно да се дължи на финансови проблеми, както и на неразбиране на съществото на самия проблем.

Друг голям проблем, който министърът от служебното правителство не е успяла да отстрани в краткото си време на власт е корупцията, която се случва под маскировката на “инженеринг” (проектиране и строителство). По този начин на фирма изпълнител може да се платят много повече пари, отколкото експертите са изчислили предварително, посочва тя.

Комитова е на мнение, че навсякъде, където не се налага реален инженеринг, трябва просто да се изготвят строителните книжа, да се изчислят всички нужни материали за извършване на строителството или ремонта, както и тяхната стойност и чак тогава след прозрачен търг да се избере фирма-изпълнител.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още