Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Компании от различни индустрии се състезават за стартъп на годината

До 21 август публиката може да гласува за своите фаворити за Central European Startup Awards 2017

гледано: 3454   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

От земеделски до IT платформи или технологични продукти използва бизнесът в различни индустрии, за да се развива технологично, като отличниците са онези компании, които успяват да растат най-бързо. За тях тази година отново се организира най-голямата предприемаческа надпревара за доизграждане на силна група от победители, които да бъдат изпратени на състезание на регионално ниво, което обхваща десет държави.

Това обяви Деница Симеонова от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Кирил Петков, член на журито на CESAwards, тя разказа за надпреварата Central European Startup Awards 2017.

Симеонова посочи, че след 1400 номинации са били селектирани по пет най-добри финалисти в 12 категории.

„Подканваме публиката да гласува за своите фаворити на centraleuropeanstartupawards.com до 21 август. Нашата публика е мерител за това докъде са стигнали стартъпите и реално тя е осмият глас към нашето седемчленно жури“, обясни тя. 

По думите ѝ отличниците тази година са предимно технологични компании.

„Това са платформи или технологични продукти, които използват изкуствения интелект, интернет на нещата и big data, каквито в днешно време присъстват във всякакви индустрии“, посочи Симеонова и обясни, че има компании, които се занимават със социално предприемачество, и са включени в категория „Най-добро социално въздействие“. За пример тя даде програмата „Джамба“, която подпомага хора с различни увреждания, както и такива в неравностойно положение, за да успеят да си намерят работа.

Още по темата

Кирил Петков е на мнение, че една от работещите индустрии в България е тази за информационни технологии.

„Това е една от индустриите, където има най-малка намеса от страна на държавата и най-много млади хора, които искат да стартират нещо ново. Също така не е нужна голяма първоначална инвестиция“, обясни той.

В качеството си на член на журито той намира българските участници за такива на високо ниво и според него те имат известно предимство пред конкурнетите от другите страни.

Симеонова обясни, че победителите, които ще бъдат обявени на 25 септември, ще се явят заедно с участници от останалите държави – Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария – на регионалния кръг, който се организира на 23 ноември в София Тех Парк.

Тя добави, че там освен предприемаческата екосистема, ще бъдат представени и инвеститори, и фондове дори извън региона, които търсят успешни предприемачи и компании, в които да инвестират.

„Има и финален кръг, глобален, който ще се проведе през пролетта на 2018 г. Локацията му все още не е определена, но това е още един стимул за българските компании след регионалното ниво да се явят на глобална сцена и да заявят глобални позиции“, информира Симеонова.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как може един сапун да се превърне в търсен продукт?