IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Миков: Санкциите по „Магнитски“ ще важат и за банките

Aко искаме чуждите инвеститори да гледат с добро око на българския бизнес, ще трябва нашите институции да направят разследване, твърди юристът

13:32 | 04.06.21 г. 1
Константин Миков: Санкциите по „Магнитски“ ще важат и за банките

Наложените санкции на шестима български граждани и още 64 компании по закона „Магинтски“ ще важат и за банките, тъй като те са част от финансовата система. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адв. Константин Миков от дружество „Миков и партньори“.

„Законът е направен така, че да затрудни бизнес действията на посочените лица, което се усеща особено силно в САЩ поради глобалната финансова система. Ще има и възпрепятстване на операциите им в България и трети страни“, обясни юристът. 

„Рискът за компаниите и хората, които имат бизнес със санкционираните лица, е описан в указа на американската администрация. Тези, които си сътрудничат с посочените личности, могат да бъдат санкционирани до два пъти за сумите, които обменят, а най-вероятно ще има и други по-големи наказания“, прогнозира адвокат Миков.

Той подчерта, че възникналата ситуация ще повлияе и на бизнес средата у нас. „В тази връзка, ако искаме чуждите инвеститори да гледат с добро око на българския бизнес, ще трябва нашите институции да направят разследване, подобно на американското. По този начин ще се върне доверието към бизнес средата у нас“, смята Миков.

Според него и друга юрисдикция може да се намеси в тази ситуация. „Става дума за английската, тъй като и на Острова има подобни закони и мерки. На ниво ЕС съществуват подобни санкции, но само за нарушаване на човешките права“, посочи юристът.

Според госта бизнес климатът у нас в бъдеще ще зависи от реакцията на институционалните власти.

„Очевидно в момента доверието към нашия бизнес е загубено. Със своите действия САЩ дава знак за ситуацията в страната ни“, коментира Миков.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
orchis
преди 2 години
Явно затова се ползват кюлчета вече :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още