IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата благоприятства насилието и конфликтите

Великите сили също се намират в условията на променяща се обстановка, чиито правила не са установени, твърди доц. д-р Любов Минчева

11:17 | 11.08.20 г.
Коронакризата благоприятства насилието и конфликтите



Докато вниманието на т. нар. велики сили в момента е насочено към овладяване на здравния проблем на фона на продължаващото разпространение на коронавирусната пандемия, е много  опасно, ако моментът се използва за бунтове. Сред регионите с най-висок конфликтен потенциал са Близкият изток и Африка. Това мнение изрази доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

“Възможно е да има ръст на насилието и конфликтите, след като имаме толкова “благоприятна среда”, която изостря социалното напрежение”, коментира Минчева. Тя посочи, че преекспониране на публичното недоволство има по целия свят.

По думите на експерта това отчасти се дължи и на мерките срещу пандемията - ограничаване на човешката свобода, възможностите за придвижване, които карат хората да се бунтуват. “Икономическият фактор също е значим”, добави тя.
Минчева посочи, че великите сили също се намират в условията на променяща се обстановка, чиито правила не са установени. “Големите играчи не познават средата и не могат да предвидят всички ходове”, изтъкна експертът.

“САЩ, Китай, Русия и Европейския съюз са както окуражени от възможностите, които им предоставя променящият се международен ред, така и са малко уплашени”.

Според анализатора конфликтът в Афганистан е тревожен, тъй като страната се оказа потенциално “котило” на тероризъм и сериозен източник на нестабилност.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още