Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Косьо Стойчев: Поне още 10 години ще отчитаме намаляване на броя на населението

По-малките общини са в демографски колапс, твърди ръководителят на катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет

гледано: 2215   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Ще продължаваме да отчитаме намаляване на броя на населението в период от поне още 10 години. Няма как да обърнем тенденциите до настъпването на нова балансова точка, в която броят на навлизащите и напускащите пазара на труда не се изравни или поне не се доближи. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого-географския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

По думите на Стойчев намаляването на населението у нас е процес, който вече не може да се забави и популистки мерки като раздаването на пари за деца, също не могат да помогнат.

“Намираме се на острието на ножа и оттук нататък следва само да изпием горчивата чаша”, каза той.

Гостът отбеляза, че желанието за по-високо образование и намирането на по-добра работа са сред причините, които отлагат решението за създаване на семейство и раждането на деца. Според него преминаването към тридетен модел е вариант за преодоляване на проблема.

“Процесът е психосоциален. Децата трябва да са нещо, което е желано от домакинството. Въобще не е въпрос на доходи или на имущество, които бяха валидни преди 20-25 години. На първо място трябва да има семейна среда, която желае децата”, каза експертът. 

Още по темата

Той коментира и миграцията от града към селото - тенденция, която се забелязва напоследък в България, особено между София-град и София-област.

“Всички големи български градове вече имат близко разположени села, които се превръщат в желана дестинация за жителите на тези градове”, каза преподавателят.

Стойчев отбеляза, че страната ни може да се възползва от възстановителния фонд на Европейския съюз и Зелената сделка, особено в области като Кюстендил и Перник, за създаването на програми, които да спрат черпенето на ресурси от по-малките градове към столицата.

“Има инвестиции, които обаче усилиха по-силните. Възможностите за по-малките общини не са никак големи, защото те се намират в демографски колапс. Пътят не е даже през публични проекти, българската държава трябва да се успокои малко с това”, коментира Стойчев.

Според него пътят на развитие минава през инвестиции в личността, в човека и в бизнеса, който той може да създаде.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
ing5rov до: grainis
преди 1 месец
пий си апчетата , алооооу !
4
 
0
 
2
преди 1 месец
Работим по Програма за постигане Население на България над 10 милиона към 2030 г. чрез връщане на всички емигранти, плюс заселване на няколко милиона висококвалифицирани чужденци.
Освен това : Минимална Заплата 2500 Евро, Минимална Пенсия 1000 Евро, плюс ваучери за храна, подслон, отопление, лечение, транспорт, почивка, плюс УСЛОВЕН Базов Доход, 100% безплатно здраве и образование, безлихвени кредити за бизнеса и частни лица, -- пълна промяна на философията на кредитирането, масово погасяване на задължения, създаване на Трилионен Детски Фонд - https://kidsfund.alle.bg - 2000 Евро на месец грант за всяко дете в нужда.
Финансирането на всичко това ще идва от приходите по проекта "Вертикална Ферма" -- https://vertikalna-ferma.alle.bg
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И аз искам 3 ама жената се прави на много работна за заплата на половината на заплатите в сектора и за сега 2 , които аз гледам над 50% ...

Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?