IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Пазарът на инвестиционни имоти в България е балансиран и не е надценен

Наблюдаваме засилен интерес към региона на ЦИЕ, включително и у нас, коментира мениджърът инвестиционни продажби във Forton

20:03 | 26.01.16 г. 2
Костов: Пазарът на инвестиционни имоти в България е балансиран и не е надценен

Пазарът на инвестиционни имоти в България е балансиран и не е надценен. Това коментира мениджърът инвестиционни продажби във Forton Явор Костов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му се наблюдава вълна от засилен интерес към инвестиции в недвижими имоти в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Експертът заяви, че институционалният капитал изтласква на юг и изток по-малкия капитал, който се насочва към Унгария, Румъния, а вече и в България.

„Недвижимите имоти са инвестиционен продукт за всеки, като в България доходността им е по-голяма в сравнение с тази в Западна Европа, но и страната ни носи по-голям риск. Офис секторът в България носи 8% доходност. Доходността при търговските сгради е 9%, а при индустриалните 10-11%. Доходността на подобен род активи, но при значително по-нисък риск, в Берлин, Франкфурт, Варшава, Париж и Лондон, е 5-7%“, коментира Костов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестициите се увеличават, като вече втора година в България те достигат нива над 200 млн. лв. Това се отразява и на пазара на жилищни имоти, особено в големите градове, като София, Пловдив, Бургас, а очакванията са, че скоро и във Варна ще бъде регистрирано чувствително раздвижване, каза Костов. Не липсват и изненади като Видин, Плевен и Ловеч, където инвестиционни проекти създават стотици нови работни места.

Очакванията на специалиста са, че през 2016 г. ще има сделки с добра доходност и в сектора на офис-имотите, защото сегментът е достигнал балансната си точка.

„Българският пазар не е надценен. Той е балансиран и има потенциал за растеж“, оцени Костов.

Предстоят още 2-3 години на умерен растеж на пазара на бизнес имоти, като това ще доведе и до ръст при жилищните имоти и на пазара на парцели, прогнозира експертът от Forton, като поясни, че това са тенденции, които се наблюдават и в Румъния, и в Унгария. Според анализатора тези пазари изпреварват българския в своето развитие с 18 до 24 месеца.

Българските и чуждестранните инвеститори в бизнес имоти в България са представени по равно като брой, каза Костов. Българският инвеститор е склонен на вложения, които носят по-голям риск, но са с по-висока доходност, докато чуждестранните предпочитат по-мащабни, но по-сигурни проекти.

„Пазарът на недвижими имоти е цикличен, но не трябва да забравяме, че в България той е много млад. Ние сме едва в края на първия цикъл. Едва след пет до десет години ще затворим първия цикъл и ще влезем във втория“, каза още той.

Цялото интервю с Явор Костов гледайте във видеото

Тази година Imoti.net организира първите в България годишни награди за добри практики и постижения в сектора на недвижимите имоти. Каузата, зад която застават организаторите, е признание за компаниите и експертите, които с работата си утвърждават добрата репутация на бранша, независимо от агресивния сив сектор на пазара.

Годишните награди на Imoti.net са следващата стъпка в 15-годишната история на сайта, с която екипът му се обявява срещу порочните пазарни практики, в подкрепа на прозрачността и ясните правила. До 31 януари всеки, който ползва услугите на агенция за недвижими имоти, може да гласува на nagradi.imoti.net в потребителската категория „Агенция за недвижими имоти на годината – награда на потребителите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
700 евро друг път, себестойноста на квадрат е около 300, всичко нагоре е печалба, плюс измамата за общите части, дето хем един път са ги включили в крайната цена, хем после ги плащаш пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
"Едва след пет до десет години ще затворим първия цикъл и ще влезем във втория, каза още той." Да, в София е пълно с безсмислени постройки от стъкло и алуминий, очакващи своите западни или северно-африкански купувачи. Да, цената е голяма и за гражданите- няма никаква инфраструктура, улиците са за каляски от 19 век. Строителната себестойност, чрез труда на "монтанци" достига средно 700 евро,, но се очакват цени от 1200-1400 евро. О, да рентабилността е едва 8% и за това всички работят на 4 часа за 12 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още