Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кр. Анадолиев: Преценяваме кои нотариални производства са неотложни

Неотложност може да бъде сключването на окончателен договор, свързан с кредитиране от банка, дава пример председателят на Нотариалната камара

Кр. Анадолиев: Преценяваме кои нотариални производства са неотложни

Снимка: Pixabay

Със Закона за мерките и действията при извънредно положение се прие норма, която ограничава нотариалните производства до неотложни такива при спазване на хигиенните изисквания. Това означава, че нотариусът може да извършва нотариално удостоверяване само при наличието на две предпоставки – неотложност и строго спазване на всички здравно-хигиенни изисквания. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара.

Още по темата


Според него това е логично, тъй като смисълът на закона е да ограничи физическите и социалните контакти.

"В условията на извънредното положение тази неотложност касае само страните в нотариалното производство и следва да се прилага ограничително като изключение, налагащо работата на нотариуса", посочи той и обясни, че страните трябва да аргументират защо считат съответното удостоверяване като неотложно. "Неотложност може да бъде сключването на окончателен договор, свързан с кредитиране от банка", допълни Анадолиев.

Председателят на Нотариалната камара напомни, че не всеки сключен предварително договор е основание за неотложност и трябва да се преценява конкретния случай.

По думите му в случай, че строител изпадне в невъзможност да сключи договор при същите условия след изтичането на извънредното положение би могло да се счита като неотложност.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как България да се фокусира върху секторите със структурни дефицити?