IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Джонев: Общините не трябва да пораждат съмнения за корупция

Кметът на община Летница представя инвестициите, които местната администрация е привлякла в последните години

13:13 | 22.09.21 г.
Кр. Джонев: Общините не трябва да пораждат съмнения за корупция

През последните години малките общини в Северна България промениха ситуацията, в която се намират, като привлякоха инвеститори. Това съобщи д-р Красимир Джонев, кмет на Община Летница, в ефира на предаването „Бинес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Walltopia – световен лидер в производството на катерачни стени и атракции за градска среда, присъства в община Летница, след като д-р Красимир Джонев е успял да убеди младите предприемачи, че регионът е подходящо място за инвестиции.

По думите на госта общината е предложила атрактивен терен с атрактивна цена, атрактивни обстоятелства, както и квалифицирана работа ръка. След тази крачка от местната администрация са привлекли след себе си втори инвеститор, който прави част от оборудването на техните изделия – Composite-X, чиито собственик е английски гражданин и според когото България и Летница са най-доброто място за инвестиции в света.

Оборудването на Олимпиадата в Токио е изцяло направено от Composite-X.

На територията на общината има и няколко национални инвеститори - производител на люцерна, както и на плодове и зеленчуци и по-специално класически печени чушки. По думите на Джонев чрез тези инвеститори през последните години община Летница е увеличила броя на заетите със 70%, като средната брутна заплата е нараснала с 56% до 1 450 лв.

„На практика безработицата е ликвидирана. Човек трябва да е наистина мързелив, за да не си намери работа в общината", коментира той.

Летница разполага с общ устройствен план и е една от първите малки общини в държавата, направили това. Планът елиминира дефицитите на земя за строителство и общината разполага с достатъчно количество инвестиционни терени. Към този момент се водят преговори с няколко инвеститори в сферата на енергийните технологии, като най-големият потенциален инвеститор е Samsung. В момента общината финализира проект с компанията, а сега се води диалог за нов проект.

Кметът допълва, че печелившата стратегия, за да се развиват чужди инвестиции у нас, се дължи на добрата община. Тя трябва да печели доверие и да не прокарва съмнение за корупция със своята дейност, както и стриктно да спазва сроковете.

„Дори ако по закона за административното обслужване е даден един месец за извършване на услуга, в община Летница се извърша в деня на подаване на заявлението. Това печели доверие и време, както и създава изключителен потенциал“, коментира Красимир Джонев.

Целия разговор с кмета на Летница Красимир Джонев можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още