Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кр. Павлов: От 2020 г. заетостта няма да е стимул за ръста на икономиката

Основни фактори в следващите години ще са усвояването на средства от ЕС и високите темпове при строителството на жилища, каза Кристофор Павлов

гледано: 1215   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Три са основни фактори, които помагат на икономиката на България да расте с темпове, които са по-високи от потенциалния растеж. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"На първо място е това, че в България не сме достигнали пълна заетост. Втората причина е, че процесът на усвояване на средства от ЕС навлиза в решаващата си фаза. На трето място е строителството на жилища, което превключва на по-висока скорост“, обясни икономистът.

Той отбеляза обаче, че с изключение на първия фактор това са процеси, които протичат бавно и ще създават импулси за икономиката през следващите три, четири или пет години.

Кристофор Павлов очаква догодина икономиката да достигне пълна заетост. След това тя няма да може да получава допълнителни импулси за ускоряване през този канал. Темповете, с които нараства заетостта, значително ще намалеят, посочи той.

Икономистът поясни, че икономическият ръст продължава да превишава потенциалния растеж на българската икономика. По думите му, ако смятаме, че потенциалният растеж е някъде около 2,5 - 2,7% и предположим, че в момента има ръст около 4%, степента, в която превишаваме потенциалния дългосрочен растеж на икономиката, е немалка.

„Данните за пазара на труда предлагат по-скоро положителни очаквания. Темповете, с които нараства заетостта през първото тримесечие на тази година, са по-високи от това, което очаквахме. През този канал би трябвало да има по-силни импулси за увеличаване на частното потребление, добави Павлов.

Той сподели, че това, което е надделяло при правенето на последната прогноза на УниКредит Булбанк, е било опасението на банкерите за по-високите цени на горивата и ефектът, който ще имат върху общото ценово равнище и върху възможността на домакинствата да продължат да харчат. Въпреки лекото понижение на очаквания годишен ръст на БВП до 4% през 2018 г. икономиката на България е напът да отчете най-високия темп на растеж от световната финансова криза насам, прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

Още от разговора вижте във видеото.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
imoti.net отличава отново най-добрите имоти, брокери и агенции за имоти