Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кр. Станчев: Можем да очакваме още сливания в банковия сектор

Според икономиста процесът по сливанията и поглъщанията ще продължава и ще засяга по-малките банки

гледано: 3431   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

От консолидацията на банковия сектор, от процеса на сливания и поглъщания очакваме по-здрава банкова система, коментира Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

От банковия надзор и управителния съвет на Централната банка е одобрена сделката по сливането на ДСК със Сосиете Женерал Експресбанк. При сливания по-голямата банка консолидира операциите. Някои типично банкови услуги обаче страдат, но за клиентите във всеки случай е по-добре. Тези промени се очакваха от периода на стрес тестовете преди 2 години и беше добре 4-5 от банките да се слеят с други, заяви Станчев.

Според него процесът по сливането на банки се дължи на разрастването на пазара. "Втората причина е разширяването на ЕС с интеграцията на българската и другите икономики в рамките на съюза. Технологиите също са важни. Влияние за преминаването на една банка към друга оказва и натискът на некласически банки, като например интернет банки или кредитни сдружения. Можем да очакваме и други сливания", коментира той.

Според икономиста развитието на банковия сектор е добро, а разходите по обслужването на кредитите намаляват. Наблюдаваме, че печалбите са добри и са със сравнително еднакъв ръст на всички етажи в банковата система, категоричен е гостът.

Красен Станчев допълни, че за ДСК се знае, че винаги, включително и през годините 1995-1997 г., е била един от основните стълбове на банковата система в България и е спасявала (потребителите напр. б. ред.) дори от кризисни ситуации като случая с КТБ. Другото, което знаем, е, че ДСК запази доверието в клиентите си.

"Процесът по сливанията и поглъщанията ще продължава и ще засяга по-малките банки, които не могат да издържат на конкуренцията. Препоръките към тях от Централна банка са да подобрят своите активи и позиции. Това става по-лесно, когато се присъединиш към друга банка", заяви той.

Ние дължим сегашното стабилно състояние на пазара на ипотечни кредити, конкурентността, спадането на лихвите от 18% до, грубо казано, 4% в последните години на доброто поведение на ДСК, обобщи икономистът.

Още от разговора вижте във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
birmingam до: Иван Митев
преди 1 година
Няма профилна снимка
Иване иване ане ане.... какви ги дрънкаш ве човече. само едно исъщо чета в твоите коментари дрън дрън дрън и вече накърти на мнозина. Ами ади сприса вече ве иванеееееее. Ти ... А сега разбрах пиши Иване пиши Мой верен приятелю. Пишииии пишшшшиии. щета, защита централна банка уууууу страхотен си Ваче ти си моя идол и ти си корифей икономическиййй. Напред науката е сънце.
1
 
0
 
1
преди 1 година
Банките са полезни.
Централната банка подсигурява възникването на щети.
При разпространената в света държавна грешка да няма защита от Централна банка, банките са със съдба на жертви. Сега банките, колкото повече помагат за икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.
Сливанията на банки е подход за временно подпомагане на банки, ала за сметка на бъдещи завишени щети.
Възможностите са:
Първа: Без защита от Централна банка – щетите нарастват и увеличават страданията на банките.
Втора: Със защита от Централна банка е прекратен водещият причинител за сегашни щети.

За спасение на банките е необходима защита от Централна банка.

Още от Bloomberg TV
К. Кирилов: Ситуацията е трудна за всички бизнеси в страната