Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кр. Станчев: След пенсионерите най-много пари се дават за държавната администрация

От шума около ББР ще излезе и нещо положително, твърди преподавателят и основател на ИПИ

гледано: 2147   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

След пенсионерите държавната администрация е най-големият бенефициент на бюджета за миналата година. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

Той припомни, че през 2020 г. правителството похарчи 7,7 млрд. лв. за заплати, пенсии, здраве и т.н. традиционни разходи, което е два пъти повече в сравнение с други години. „Останалите разходи са свързани основно с големи инфраструктурни проекти за чуждестранни фирми с малка перспектива, които някога да се реализират“, добави той.

Според Станчев главната цел на служебното правителство е да увеличи прозрачността. „Това реално означава връщане на репутацията в икономиката. Самият факт, че НАП обяви отписването на 10 млрд. лв. като несъбираеми за периода 2017-2020 г., е доказателство, че репутацията започва да се завръща. Онези фирми, които не са плащали данъци поради пандемията, казаха, че ще ги плащат занапред“, посочи икономистът. 

Още по темата

Той добави, че бюджетът очевидно е натоварен поради голямото харчене от  края на миналата година, защото има финансирани прекалено много текущи разходи, свързани с избори и заплати.

Относно скандала около Българската банката за развитие (ББР), Красен Станчев изрази надежда, че все пак от шума около държавната банка ще излезе и нещо положително. 

„Ще се направят такива правила на банката, които биха били изгодни за малките и средни предприятия. Такава банка винаги е изкушение, за който и да е управляващ... Но най-голямото разпределение на ресурси беше през ноември 2008 г. Тогава проблемът беше с една друга банка, която трябваше да бъде рефинансирана по време на глобалната финансова криза. След 2017 г. няма такива основания – не съществува външен шок, който да накара правителството да се превърне в кредитор“, каза Станечев.

От думите на госта стана ясно, че трябва да се наложат ясни критерии при злоупотреби.

„Българската народна банка ще уважи интереса на принципала и ще направи необходимите промени в ресорния съвет. По този начин ще се даде качествена, а не количествена информация за портфейлите, които са под въпрос. Това ще отнеме време обаче и тогава няма да има служебно правителство“, обясни Красен Станчев.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как се отрази на България кризисният план Б на производителите от Западна Европа?