Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Красен Станчев: Небанковият сектор също ще бъде под външен надзор

Според икономиста най-голямото предизвикателство е, че членовете на еврогрупата невинаги разбират какво се случва в България

гледано: 2282   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Членството във валутния механизъм, еврозоната и банковия съюз предполага пълно съвпадение на работата на българските институции с правилата на платежната система на еврозоната. Това се отнася не само за банките, а за цялата финансова система на страната, публичните финанси, както и застрахователни дружества и пенсионни фондове. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев. 

Още по темата

Според него България е имала или има неразбираеми за еврозоната особености на банковия си надзор, но има такива и за финансовия. „В крайна сметка ми се струва, че това е полезно начинание. Може би е малко закъсняло, но така или иначе то неизбежно трябва да се случи, защото не може да се промени договорът за членство в ЕС“, каза експертът.

Според икономиста най-голямото предизвикателство е, че членовете на еврогрупата невинаги разбират какво се случва в България и даде за пример фалита на КТБ.

Той уточни, че засега България само е подала писмо за намерение, но не и заявление за членство в ERM II. Това вероятно ще стане в обозримо бъдеще – тази, следващата седмица или до около месец, прогнозира Красен Станчев.

Вижте още във видеото. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
2
 
3
преди 2 години
Пука им на членовете на еврогрупата какво се случва в България. Те работят за собствените си нации и си гонят техните интереси. След това си имат глобални цели.
Ако е само надзор хубаво, обаче да не е поредната порция загуба на свобода и суверинитет. А и все още никой не е обяснил на българите механизма на предстоящото спасяване на следващите длъжници в Еврозоната както беше и при "спасяването" на Гърция. Всички вземат солидарно заеми за да ги дадат като заеми на закъсалите страни. Едно време Финландия като членка на ЕЗ, въпреки че беше по-бедна страна от Гърция участваше солидарно във емитирането на нови дългове за нейна сметка за да има нови заеми за гърчолята.
2
 
5
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Молако преди фалитна на КТБ, този "експерт" обясняваше колко стабилна била банковата система......
5
 
5
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
"надзор", дори не ограничава, нито санкционира... Само гледа, надзирава, слухти.
Модерна работа.

Още от Bloomberg TV
П. Райков: През следващите 3 месеца цената на златото може да стигне 2300 долара