Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Красен Станчев: Пазарът на труда трябва да се либерализира

Икономистът предупреди за прегряване на икономиката

гледано: 4214   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Трябва да има по-голяма легализация, реализация и либерализация на пазара на труда, да има промени при осъществяване правата на кредиторите.

Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

Още по темата

Според него Кодексът на труда в България е един от най-закостенелите, „най-склерозиралите“.

„По отношение на него се води, меко казано, не особено разумна политика. Но има други, по-фундаментални проблеми, които не се виждат", коментира икономистът. "Проблем е, че политиката не успява да предостави условията за относително бързо реагиране на стопанските субекти на бързо променящите се условия – било чрез заетост, било то чрез други инструменти.“

Станчев е на мнение, че в Кодекса на труда и в Гражданско-процесуалния кодекс не трябва да се приемат идеите, предложени от омбудсмана. До този извод той е стигнал след като е направил анализ на въздействието, което може да предизвикат евентуалните промени.

„Те са много вредни и ще върнат икономиката назад, смята икономистът. – Трябват промени в политиката на пазара на труда. Политиката не успява да предостави условията за относително бързо реагиране на стопанските субекти на променящата се ситуация.“

По данни на статистиката предприятията без стопанска дейност в България са над 200 хиляди, като най-много фирми отпадат от услугите и търговията.

„Процедурата по несъстоятелност е много бавна и тези предприятия трудно се извеждат от „правния свят“. Когато има несъстоятелност процедурата е дълга, тя е такава и при „доброволното извеждане“, когато се прави от собствениците на предприятия, отбеляза икономистът и напомни, че доходите от заплати растат много по-бързо от икономиката и в момента имаме „ядрена риба, която още не е  уловена“.

По думите му това е един от признаците, че има прегряване в икономиката.

„Това, което е трудно да се разбере, е доколко това прегряване е свързано с естествени, свързани със световната и най-вече с европейската икономика процеси и доколко това е следствие на регулаторни промени, дължащи се на Кодекса на труда при минималните заплати“, каза Красен Станчев.

Той е категоричен, че случаи като „Дунарит“ ще възпират чуждестранните инвестиции в България.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Радина Колева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
2
 
11
преди 3 години
Къде е икономиката не разбрах?к
6
 
7
 
10
преди 3 години
Няма профилна снимка
Петрофф не е участвал пряко или косвено в изтреблението на индианците и не се отоплява с ***. Ако си чел повечко и ти самия знаеш, че това е мит съчинен от Коминтерна.
1
 
9
 
9
Hahoto до: Стоян Петров
преди 3 години
Няма профилна снимка
Петров, вие индианците ги избихте, сега гледам *** са на ред. Ама кво да се прави - екология ;)
0
 
15
 
8
преди 3 години
Няма профилна снимка
"Проблем е, че политиката не успява да предостави условията за относително бързо реагиране на стопанските субекти на бързо променящите се условия – било чрез заетост, било то чрез други инструменти.“
-----------------------------
Бисери след бисери! Тоя е цар на нищо не казването. Такива алабалистики всеки 2-ри във форума ще ги осучи по-добре.
0
 
10
 
7
преди 3 години
Няма профилна снимка
Или както казваме "ние оттатък океана", много вожд малко индианец.

Още от Bloomberg TV
Рецесията ще повлече надолу технологичните акции, според анализатор