Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

КТ Подкрепа: Образователната система ще спре при задължителен зелен сертификат

Дефицитите в социализацията и физическата подготовка са най-сериозните, което може да се отразява с години на учениците, посочи синдикалистът д-р Юлиян Петров

гледано: 1927   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Образователната система ще спре, ако се въведе задължителен "Зелен сертификат". Невъзможно е да се въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 в образователната система, тъй като освен учителите и персонала, това трябва да включи и учениците, и техните родители. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Бизнес старт" д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".
Още по темата

Той е категоричен, че образователните институции са най-безопасната среда в момента, което може да се види от ниските нива на заразени заради спазване на мерките.

„Повечето учители биха предпочели да не се преминава към дистанционно образование, за да не се увеличават вече натрупаните дефицити сред учениците“, обясни синдикалистът.

Д-р Петров поясни, че не става дума за преференции за учителите, а за организацията на образователната система. „Учителите са с най-висок процент на ваксинация – 41%, между 30% и 35% са преболедували и имат антитела. Има и около 20%, които не са се ваксинирали и няма да се ваксинират – това е извадка от българското общество. Образователната система при липса на тези 20% няма да може да работи“, аргументира се той.

Председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" напомни, че за момента няма идеи за въвеждането на задължителен "Зелен сертификат" в образованието и това, по думите му, е "много добре премислено от управляващите".

Д-р Петров напомни, че заповедта за задължителен сертификат се отнася също така за места, посещаването на които е пожелателно – това не е ситуацията в детските градини и училищата.

„В системата с най-малки изключения се спазват правилата, както се вижда и от ниските проценти на заразени учители и ученици – около 2%“, посочи синдикалистът.

Запитан за протестите на родители и тяхното настояване за обучение в класните стаи, той заяви, че и учителите биха искали възможно най-много присъствено образование.

„Онлайн преподаването е компенсаторно и не може изцяло да замени присъственото обучение – това засяга всички предмети, но може би е най-показателно по физическо възпитание“, смята д-р Петров.

Той е на мнение, че „в момента сме в една много трудна обстановка и трябва да се намери най-малко грешното решение“ и допълни, че има и родители, които искат децата им да бъдат обучавани в електронен формат.

По думите му внедрените практики – носене на маски, режима на най-малко смесване в училище, ротация при над 500 заразени на 100 хиляди, са добри и се спазват стриктно, но регионалните здравни инспекции (РЗИ) могат "да оптимизират своите дейности, защото са много мудни" в някои случаи.

Д-р Юлиян Петров потвърди, че дефицитите в социализацията и физическата подготовка са най-сериозните, които може "да се отразяват с години" на учениците. "Пандемията ще отмине, но ние трябва да продължим да живеем нормално", настоява синдикалистът.

Като друг проблем той посочи трудностите за учениците да се научат да работят в една нова среда и да спазват режим извън класната стая. "Тук беше важно и участието на родителите... Занапред на всеки един човек може да се наложи да прилага тези умения в работата си", каза още председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Какви са дефектите на дигитализацията в българското образование? Достатъчно ли се говори в българското общество за ползите от ваксинацията?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Огнян Дучев: Недостигът на международни шофьори е огромен проблем