IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Прогнозата на МФ за ръста на икономиката догодина е оптимистична

Растежът в България се влияе повече от политиката, а не от икономиката, каза финансистът

16:54 | 25.10.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прогнозата на Министерството на финансите за ръст на българската икономика с 3,3% през следващата година е леко оптимистична, заяви Любомир Дацов, финансист, бивш зам-министър на финансите, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него факторите, които въздействат върху възхода и падението на икономиката в момента, не са толкова икономически и чисто циклични, а по-скоро политически. Търговската война и политическата нестабилност в страните от Близкия изток са сред основните катализаторите на пазарните процеси у нас. 

"България, както и други държави от Централна и Източна Европа, се отличава със стабилен икономически растеж в сравнение със силното забавяне в икономическата активност за някои от големите държави в еврозоната", коментира Дацов.

"Излишъкът на пари и ниските и отрицателни лихви подпомагат потребителското търсене и малко по-различното поведение на хората. Това задлъжняване обаче си има цена", обясни Дацов.

Според финансиста ръст от 3,4% на икономиката за 2019 г. за България изглежда като задоволителен за поставените към момента цели в страната, но друг е въпросът дали това е стратегическа цел в дългосрочен план.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Централната банка неправилно емитира пари.Чрез усилено подпомагане на икономическия растеж правителството осигурява допълнителни пари да плаща щети от грешката на централната банка. Този подход подсигурява възникване на нови щети.Икономическия растеж е необходим, ала е недостатъчен да спаси от щети от грешката на централната банка. Практиката доказа, че колкото е повече икономическия растеж толкова повече са възникващите щети от грешката на централната банка.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: централната банка неправилно емитира пари е с нарастващи щети и кризи.Хората са жертви на грешката на централната банка. Има лица с илюзия, че щетите от неправилността на централната банка няма да са и за тях.2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Така е, чувал съм, че в държавите от Третия свят въздухът е най-чист, а децата са най-здрави. Вярно, повечето не доживяват до възраст за пенсиониране, но това не е заради замърсяването, а вероятно се дължи на изтощителните 12-часови смени в заводите за маратонки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Не се радвайте на ръстове на икономиката, защото форсирането на икономиките води до силно замърсяване на въздух, вода, земя. Вие, децата ви, ще боледувате постоянно, дори неизличимо. Смъртта постоянно ще тропа на вратата ви. И всичко това в името на растежа на икономиката и съответно, по високите ви заплати. Заслужава ли се, помислете? По малки доходи, по малко екстри, но чиста природа и храна, ще е много по добре за здравето и живота на семействата ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
andy
преди 4 години
10 "специалиста" - 20 мнения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Не ставай алчен. Който много бърза, понякога лошо пада. По-добре е да се движим с бавни темпове, но и без големи сътресения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още