Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Л. Дацов: Управлението на публичните разходи се нуждае от ред и прозрачност

Това, което винаги е било проблем, е ефективността им, посочи бившият заместник-министър на финансите

Л. Дацов: Управлението на публичните разходи се нуждае от ред и прозрачност

Снимка: Ройтерс

Въвеждането на повече ред и прозрачност в управлението на публичните разходи у нас неминуемо ще доведе до по-ефективното им харчене и по-добър резултат за държавата. Това каза Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, в интервю за Хюлия Айваз в предаването „В развитие“.

Политиката по отношение на устойчивостта на публичните финанси традиционно е достатъчно добра у нас, коментира Дацов. Това, което винаги е било проблем, е ефективността на разходите и капацитетът на министерствата да провеждат тези политики, добави той.

Според него стъпките, които страната ни трябва да направи, за да бъдат публичните разходи както ефективни, така и ефикасни, включват възстановяване на скоростта на въвеждане на програмното бюджетиране.

„В Закона за публичните финанси трябва да бъдат регламентирани следващите стъпки – ако сега имаме т.нар. средносрочна бюджетна рамка като инструмент за макропланиране и програмиране, трябва задължително да бъде въведена и другата стъпка - т.нар. средносрочни разходни рамки, които са задължителни в много страни на ниво министерства или сектори“, посочи Дацов.

Министерството на финансите трябва да направи промени в законодателството и в областта на капиталовото бюджетиране, коментира още той.

„Създаването на единен орган за управление на капиталовите инвестиции би било наистина безкрайно полезно“, допълни Дацов.

Още от разговора вижте във видеото.

гледано: 3585   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как ще опазим личното си пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор