IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: В действията на Словенската централна банка няма нарушение

Моментът е подходящ за България да предприеме стъпки за влизане в ERM II, смята експертът

22:55 | 14.07.16 г.
<p>
	Кадър: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Вследствие на финансовата криза на Словенската централна банка се наложи да национализира пет местни банки през 2013година. Големият проблем, които провокира развитието на последните събития, са свързани с отписването на 600 млн. евро подчинен срочен дълг. Това каза бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов пред Bloomberg TV Bulgaria.

За да бъде обезщетена държавата при национализация, в случай, че капиталът от първи ред се окаже недостатъчен, се прибягва към използването подчинен дълг, обясни той.

Според него централната банка на Словения абсолютно законово и съобразно всички действащи в момента традиции отписва подчинен дълг от балансите на банките.

Вследствие на това Асоциацията на миноритарните собственици в Словения завежда дело, на базата на което полицията влиза в Словенската централна банка и извършва обиск, при което изземва не само информация, която касае тези действия или решения на Управителния съвет на централната банка, но и редица сървъри и документи, касаещи операции на ЕЦБ, отбеляза бившият зам.-финансов министър.

Той коментира още бъдещото присъединяване на България към еврозоната и дейността на Фискалния съвет. Моментът е политически удобен, за да бъдат предприети стъпки от страна на България за влизане в ERM II, смята Дацов.

По отношение на Фискалния съвет експертът коментира, че се развива нормално на фона на останалите страни.

Следващата седмица ще се проведе първата пресконференция, на която ще бъде представен сайтът на институцията, дейността и работата на Фискалния съвет до този момент, както и първата оценка на макроикономическите прогнози на правителството и средносрочната бюджетна прогноза до 2019 година.  

Какво коментира още бившият зам.-министър на финансите можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още