IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидността няма да бъде изтеглена от пазарите, прогнозира експерт

Печатането на пари и пускането им директно в икономиките не е най-доброто, но е единственото решение, твърди Иво Сеизов от Advisor.bg

11:18 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ликвидността няма да бъде изтеглена от пазарите и ще продължи наливането на пари, след като на последното заседание на Фед беше обърнато внимание, че инфлацията остава под нивото, на което се очакваше

Това прогнозира Иво Сеизов от Advisor.bg в ефира на “Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в момента пазарът се чувства добре с това статукво, защото има достатъчeн паричен поток и това води до понижение на доходността по държавните ценните книжа и респективно покачване на тяхната цена.

„Това от своя страна води до положителен финансов поток към борсите и индексите са на рекордно високи нива, а индиректно води до достатъчно добро представяне на доходността на печалбите на компаниите. В момента 80%
от компаниите в САЩ, които публикуват своите отчети, бият очакванията по доходност и това е добре за пазара като цяло“, информира Сеизов.

По думите му основен проблем с изтеглянето на ликвидност от пазара е, че лихвените нива са около нула от достатъчно дълъг период – не само в САЩ, а глобално в развитите страни.

“Известно е, че при лихвени нива около нула фискалните мерки, свързани с движението на валутните курсове и лихвените проценти, не дават резултат. И по тази причина всички централни банки са стъпили на единственото възможно и познато средство – да наливат ликвидност на пазарите“, обясни Сеизов.

Той напомни, че тази мярка е била предприета от Японската централна банка още през 2000 г.

"Въпреки това тяхната икономика все още е достатъчно стабилна", посочи той ефектът от количествените улеснения, които от временна мярка се превърнаха в стандарт.

Финансовият анализатор е на мнение, че разминаването е по начина, по който Фед представя своите намерения и това се отразява на настроенията на финансовите пазари и „на т.нар. нормализация на монетарната политика и на новия цикъл, който наближава“.

Иво Сеизов коментира и очакванията на пазарните участници.

„Разминаването е по начина, по който Фед представя своите намерения. Това изглежда отстрани като чисто вербална настройка, но централната банка на САЩ не е толкова подготвена за реални действия, защото те накупиха твърде много активи и излизането от тези активи няма да е толкова лесно. Това е пределно ясно на всички пазарни участници не само зад Океана, но и в Европа. От тук нататък, ако не се видят адекватни и реални мерки всичко изглежда малко популизъм“, посочи той.

Сеизов смята, че „печатането на пари и пускането им директно в икономиките не е най-доброто, но това е единственото нещо, което те могат да предприемат от целия си арсенал в този момент“.

Той е на мнение, че „идва един огромен страх от неизвестното, тъй като тръгвайки да изтеглят ликвидност съществува опасност да се получат т.нар destroyed money – пари, които изтегляйки от ликвидността, не могат да се заместят с нови кредити и нов лендинг“.

Сеизов предупреди, че така се навлиза в опасния синдром новите пари на пазара да са повече от старите и това да доведе до свиване на икономиката, както и „ да се върнем в статистиката на Великата депресия, когато този процент е стигал до 35%“. 

Това според него е най-големият страх на централните банкери, а най-застрашени са развитите икономики.

Как ще се постигне баланс на пазара? Защо инфлацията е „страшна“ за България, докато за развитите икономики такава е дефлацията?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още