IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсват мерки в управленската програма на правителството, смята финансист

Трябва да има отделна глава за пазара на труда в програмата на правителството, посочи Георги Найденов

17:31 | 18.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти липсват каквито и да било мерки, за да се реализира заложеното. Така коментира програмата на бъдещото правителство в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Георги Найденов.

Той е на мнение, че е трудно представената управленска програма да се нарече "програма".

“За мен това е един документ с пожелателни добри намерения", смята Найденов.

Припомняме, че сред заложените цели са достигане на брутен вътрешен продукт (БВП) от 120 млрд. лева, минимална заплата 650 лв. и средна в размер на 1 500 лева, удвояване на учителските заплати до края на мандата, увеличение на минималната пенсия до 200 лв. още през тази година.

“Ако гледаме края на 2020 г., БВП от само себе си ще бъде около 108 - 110 млрд. лв. Така че един ангажимент на правителството в началото за 6 до 8 млрд. лева в рамките на четири годишен мандат не е ангажимент, който не е непостижим", заяви финансистът.

Георги Найденов напомни, че „бизнесът много ясно заяви, че е против увеличение на минималните заплати, а средната работна заплата по естествен начин ще достигне до тези нива".

"В програмата трябва да има отделна глава за пазара на труда и мерките, които трябва да бъдат прилагани като политики, защото това е един от нашите големи проблеми”, смята финансистът.  "Ако имаме растящи чуждестранни инвестиции, ако имаме добър пазар на труда и една заетост от порядъка на 70-75%, няма да имаме тези проблеми в социалната сфера", допълни той.

Найденов е на мнение, че "тогава няма да имаме това задъхване в Националния осигурителен институт и няма да се формират по-голяма част от пенсиите на база  бюджетни плащания".

Финансистът обясни, че средната заплата в страната расте "благодарение на това, че на пазара не достигат квалифицирани кадри, конкуренцията за привличането им е огромна и във високотехнологичния сектор хората получават по 2-3 предложения на седмица да се преместят със съответното увеличение на възнаграждението".

Целия разговор можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още