IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: В Националния план за възстановяване и устойчивост няма реформи

Сменена е идеологията на бюджета в Бюджет 2021 г., за да се харчат безадресно и безпринципно пари, посочи бившият зам.-финансов министър

11:22 | 06.11.20 г.
Любомир Дацов: В Националния план за възстановяване и устойчивост няма реформи

Най-големият проблем в Европа е липсата на инвестиции в реалния сектор, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“ Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър и член на Фискалния съвет.

„Самата идея на плановете за възстановяване на Европа и в частност на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, обхващащ няколко години след като мине кризата, на мен лично ми звучи като харчене на пари и поемаме на политическа отговорност в момента за нещо, което ще се случва в бъдеще време“, каза той. Според него това нито ще трансформира, нито ще възстанови икономиката.

„Когато държавата не пречи, икономиката се възстановява най-бързо. Наливането на нови ресурси е изземване на инвестиции от някъде другаде“, посочи финансистът.

Дацов е на мнение, че българската държава трябва да стимулира инвестициите в реалната икономика, като подобри бизнес средата и регулаторите. По думите му това не е застъпено в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. „Част от нещата, които са сложени вътре, могат да работят само ако са придружени от реформи”, убеден е бившият заместник-финансов министър.

Дацов прогнозира, че в следващите две години щe видим промени в икономическата и обществената среда.

„Първата трансформация ще бъде в публичните здравни системи, тъй като правителствата ще бъдат подложени на натиск и ще трябва да вземат решения включително на ниво модел. От тук нататък почваме и с начина на работа, мобилността, изискванията към образованието“, коментира финансистът и напомни, че ще имаме дигитална икономика само ако дигитализираме и учителите.

Според Дацов, ако гледаме публичните финанси към края на годината изглежда, че няма криза, тъй като се забелязва стабилизация на приходите и на тримесечна база е отчетен икономически растеж през третото тримесечие. Той обаче очаква последните два месеца от тази година да са доста слаби от гледна точка на икономиката заради свиването на потреблението.

Дацов смята, че вече са изхарчени част от ресурсите, планирани за коронакризата, както и че е сменена идеологията на бюджета в Бюджет 2021 г.

„Досега бюджетът с всичките си недостатъци е бил доста консервативен, никога не е раздавал пари на килограм, а политическите жестове на правителството са били доста премерени и фокусирани“, отбеляза той.

За пример финансистът даде помощта за пенсионерите и премахването на критериите за получаване на детските надбавки.

„По-добре намали данъците на хората - те ще се погрижат за децата си по-добре със спестените пари“, категоричен е Любомир Дацов.

Той подчерта, че през последните години има безадресно и безпринципно раздаване на пари, което е утвърждаване на лоши практики.

„Една голяма част от дефицита тази година се планира да се получи, защото ще се налеят отново стотици милиони в едни компании, които уж са направили допълнителна работа или са сключили предварително договори с аванс, а те не били планирани в бюджета“, заяви финансистът и каза, че така се нарушава законът.

Трябва ли да има локдаун?  Как се харчат парите за капиталови разходи? Защо Любомир Дацов смята, че идеологията на бюджета е сменена в Бюджет 2021 г. вижте във видео материала.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес”гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още