Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Любомир Кючуков: Няма победител в конфликта между Русия и Украйна

Нов военен конфликт ще доведе до много жертви, до ангажирането на НАТО и едва ли би се постигнала военна победа, смята Кючуков

гледано: 3822   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Диалогът е главният инструмент за преодоляване на противоречията между Русия и Украйна, коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Случилото се между Русия и Украйна не носи изненада и вероятно не е последният случай на подобно напрежение. Основният проблем не е решение. Липсва диалог. - а той е главният инструмент за преодоляване на противоречията. Вече има ясно проследима тенденция, че винаги преди евентуални срещи между американския и руския президент напрежението в Украйна ескалира. Това е по-скоро натиск върху Тръмп. В момента той е подозиран и атакуван, че се опитва да подобри руско-американските отношения, защото Русия е спомогнала за неговото избиране. И в Русия, и в определени страни от Европа вече се чувства умора от конфронтацията. Вътрешното положение в Украйна е другият проблем".

Вариантът победа в конфликта между Русия и Украйна би следвало да се изключи, отбеляза Любомир Кючуков. "Нов военен конфликт ще доведе до много жертви, до ангажирането на НАТО и едва ли би се постигнала военна победа. Едностранни отстъпки от страна на Русия под натиска на санкциите също изглеждат неработещи като вариант. Вариантът запазване на статуквото или замразяването му също не функционира, а носи напрежение с относително нисък интензитет и определени момента на ескалация", допълни той.

Русия ще понесе отговорност за всичко, така че тя едва ли печели от поддържането на подобни конфликти в дългосрочен план, счита гостът. "И Русия, и Украйна губят от погледа си важен компонент. Русия марганилизира своя външнополитически ресурс на територията на бившите съветски републики. САЩ и НАТО предложиха политическа подкрепа на Украйна. Призивът беше за въздържане от конфликти, предложението беше за посредничество", посочва той.

"Брекзит все повече и повече ще бъде заместван от друго понятие. Става дума за криза - достатъчно дългосрочна и всеобхватна, за която не е ясно какво решение би могло да се намери. Всичките варианти – гласуване, негласуване, удължаване на срока или дори референдум, минават през парламента, а там трудно може да се постигне съгласие на този етап по който и да е от тези въпроси. Вариантът Брекзит без споразумение все пак предполага някаква степен на споразумяване между ЕС и Великобритания в зависимост от това, какви мерки би взела тя. На ниво общество случващото се с Брекзит резонира доста силно в политическите нагласи. В Европа има силно националистическа вълна, която ще обърне балансите в следващия ЕП през май догодина".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
6
 
16
преди 1 година
Няма профилна снимка
За сега най възможният работещ за двете страни вариант е разпадането на сегашната държава Украйна , като територията й в бъдеще обхваща днешна Галиция и някой части около сегашната столица Киев. Полша , Унгария, Румъния и Словакия си връщат пренадлежащите им в миналото територии, Източна и Югоизточна Украйна преминават под юрисдикцията на Русия,Бесарабия ,в която живее българското национално малцинство със сигурност ще предпочете да се присъедени към Русия , отколкото отново да се върне под румънска власт!
3
 
4
 
15
bgMan до: markov
преди 1 година
markov - малкото но много важно уточнения, че руската империя проля кръв НЕ за да бъдем свободни а ЕДИНСТВЕНО за да добави още една зависима васалска държава в портфолиото си.
Не омаловажавам стореното от имперска Русия но това не е освобождение в абсолютния смисъл на думата.
Все пак добре че го направиха за да може България и българския народ да продължат развитието си. Иначе без руснаците кой знае колко време още щяхме да стоим като нация на феодално-занаятчийско обществено ниво.
1
 
7
 
14
markov до: Sokratus
преди 1 година
Т.н. от теб наследник на " златната орда" са православни християни като нас , говорят на родствен език до нашия и имаме генетично сходство от Славяните влезли в Българския и Руския народ на 10-15 %. Със сигурност Руснаците са ни по-близки от всякакви измислени англо-саксонски държавици . Като добавим че Руската империя единствена в света проля кръв за нашето освобождение ......смятам че няма нужда да задаваш идиотски въпроси......
15
 
5
 
13
Sokratus до: markov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Извинявам се, че те сравних с АББА-та.Но съм изненадан, че сравняването с АББА-та е обида, та вие мислите еднакво!
Но в живота може да не си ми батко, Марков73.
Аргументи съм посочил в поста си,!
Коя сметка дебитираш/кредитираш като защитаваш наследника на Златната орда - Руска федерация?
;)
2
 
18
 
12
markov до: khao
преди 1 година
За разлика от теб съм трезвен бе палачо. Достатъчно неизпълнени обещания към Украйна имаше да интегриране в евро-атлантически структури и потичане на реки от мед и масло в тяхна посока.....накрая останаха с по някоя поничка раздадена на барикадите и виртуалната подкрепа на сороспийте......

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?