Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Любомир Кючуков: Регулациите пораждат напрежение между Франция и САЩ

Тенденцията е към засилване на ролята на услугите за сметка на търговията със стоки и това позволява по-голяма мобилност на бизнеса, понякога без правила, посочи анализаторът

гледано: 1901   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Отношенията между Франция и САЩ отразяват две качествени промени в света
. Първата е раздалечаването между САЩ и Европейския съюз в политически и икономически план. Втората е начинът да се прави бизнес в глобалния свят и отсъствието на правила в много случаи. Това е мнението на Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

Според него от началото на мандата на президента Доналд Тръмп има постоянен процес на раздалечаване.

"ЕС вече търси своя самостоятелна роля. Неслучайно Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия ще бъде геополитическа. Това означава процес на еманципация", напомни експертът.

По думите му Тръмп е следствие от всички процеси, които се развиват в световен мащаб.

"От сега нататък ЕС и САЩ невинаги ще вървят заедно, може би паралелно и еднопосочно, но всеки ще защитава своите интереси, смята Кючуков и коментира, че регулацията в много случаи остана национална. – Точно това е причината за сегашните проблеми между Франция и САЩ. Появява се тенденцията към засилване на ролята на услугите за сметка на търговията със стоки и тенденцията за нарастване на нематериалните стоки. Това позволява по-голяма мобилност на бизнеса“.

Директорът на Института за икономика и международни отношения напомни, че често корпорациите нямат физическо присъствие в страните, където генерират основната си печалба, а това рефлектира в заплащането на данъци. Той пресметна, че става дума за несъбрани данъци за 500 млрд. долара на година от транснационалните корпорации.

Какво още каза Любомир Кючуков вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Възможен ли е общ прочит на историята на България и Северна Македония?