IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Кючуков: Регулациите пораждат напрежение между Франция и САЩ

Тенденцията е към засилване на ролята на услугите за сметка на търговията със стоки и това позволява по-голяма мобилност на бизнеса, понякога без правила, посочи анализаторът

12:43 | 04.12.19 г.
Любомир Кючуков: Регулациите пораждат напрежение между Франция и САЩ

Според него от началото на мандата на президента Доналд Тръмп има постоянен процес на раздалечаване.

"ЕС вече търси своя самостоятелна роля. Неслучайно Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия ще бъде геополитическа. Това означава процес на еманципация", напомни експертът.

По думите му Тръмп е следствие от всички процеси, които се развиват в световен мащаб.

"От сега нататък ЕС и САЩ невинаги ще вървят заедно, може би паралелно и еднопосочно, но всеки ще защитава своите интереси, смята Кючуков и коментира, че регулацията в много случаи остана национална. – Точно това е причината за сегашните проблеми между Франция и САЩ. Появява се тенденцията към засилване на ролята на услугите за сметка на търговията със стоки и тенденцията за нарастване на нематериалните стоки. Това позволява по-голяма мобилност на бизнеса“.

Директорът на Института за икономика и международни отношения напомни, че често корпорациите нямат физическо присъствие в страните, където генерират основната си печалба, а това рефлектира в заплащането на данъци. Той пресметна, че става дума за несъбрани данъци за 500 млрд. долара на година от транснационалните корпорации.

Какво още каза Любомир Кючуков вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още