Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Лъчезар Динев: Търговията ни с Китай се нуждае от драстична промяна

Очаква се тази година стокообменът между България и Китай да достигне 3 млрд. долара, твърди експертът

гледано: 1424   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Държавната политика по отношение на българската търговия с Китай се нуждае от драстична промяна. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Динев от Българо-китайска търговско-промишлена палата.

"При отрицателно търговско салдо няма никаква помощ за бизнеса за експорт, не подпомагат нашите изложения, а на китайците, които искат да ни помагат да участваме в техни изложения, се отказват визи. Това е извън всякакви норми", обясни той. 

Още по темата

„Курсът на юана спрямо лева в момента варира между 3,2-3,3 юана за лев, а това е най-високото ниво на юана от може би над пет години, което прави българският износ към Китай, точно в този момент, изключително целесъобразен“, подчерта Динев и добави, че еврото е евтино и ние имаме шанс да изнасяме повече продукция.

"Тази година очаквам да е около 3 млрд. долара стокообменът между България и Китай. Имаме предварителни данни – до ноември 1,6 млрд. долара е износът, а вносът е близо 3 млрд. долара. Има голяма разлика, като ръстът на отрицателното търговско салдо с Китай за пет години се е удвоил", подчерта гостът.

Динев даде за пример, че износът на царевица от САЩ за Китай възлиза на около 900 хиляди тона. „През 2021 година той вече е 20 млн. тона. Това е увеличение от 20 пъти. България е изнесла 400 млн. тона царевица през 2020 година, а миналата година - нула. Тоест, това че САЩ и Китай си решават проблемите с отрицателното търговско салдо, рефлектира директно върху България. Украйна от 1 млн. тона стигна до износ от 7,5 млн. тона, а ние не фигурираме. Има и други продукти, при които ние сме много назад“, обясни експертът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
В София ще бъде открит Център за киберсигурност