Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

М. Иванов: Ангелското инвестиране е най-активната форма на капиталовложения

За 2015 г. средната инвестиция в Европа, направена от т. нар. ангели инвеститори, е 19 хил. евро, твърди изпълнителният директор на CEO Angels Club

М. Иванов: Ангелското инвестиране е най-активната форма на капиталовложения

Снимка: Pixabay

"Ангелското" инвестиране е най-активната форма на капиталовложения в целия свят и ние искаме да го пренесем в България. Това заяви изпълнителният директор на CEO Angels Club Милен Иванов в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Когато хора инвестират собствените си пари в компания (по-често стартъп) в замяна на дружествен дял с цел печалба, е т. нар. "ангелска" инвестиция, обясни Иванов. За 2015 г. средната инвестиция в Европа, направена от ангели, е 19 хил. евро, добави той. По думите му това е инвестиционен актив, който диверсифицира портфолиото на фирмата и вече все повече представители на бизнеса го правят. Не е нужно да си милионер, за да помагаш на стартъпи, добави Иванов. 

Още по темата

Той обясни, че ползата за младите компании е, че освен средства, получават ноухау, експертиза и контакти. „По дефиниция ангелските инвеститори са активни инвеститори и хора с голям опит и солидна контактна мрежа, които искат да помагат и да творят. Те искат да участват в процеса на работа и да са част от решенията. Инвестирали са свои пари и е в техен интерес начинанието да е успешно. Ако един основател на стартъп не иска да му се месят в работат, то тогава е по-добре да се обърне към фонд за дялово инвестиране, фонд за рисково инвестиране или да изтегли банков заем“, допълни изпълнителният директор на CEO Angels Club

Нашата цел е да организираме поне 100 ангели в България, които да извършват тази дейност групово, каза още той. Ще очакваме годишно всеки един от тях да инвестира най-малко 10 хил. евро в един стартъп, допълни Иванов. 

„Те, разбира се, могат да инвестират и 1 млн. евро., ако пожелаят. Но в началото очаквам да са по-плахи. Всички, които да получат такъв тип финансиране, могат да използват нашата онлайн платформа. До 30 януари всеки, който иска, може да се регистрира. Ще направим подбор на идеите, които искаме да подпомогнем и предполагам, че през април може би ще се случи реалното финансиране“, обясни още Милен Иванов.

Вижте повече във видеото. 

гледано: 2185   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Пак ли мислите глупости бе, "ангели"? Щели да го пренесат в България. че то го има от 100 години тук ама нищо не става. То и какво да стане с "инвестиция" колкото цената на един гараж. Ноу хау и контакти. Мале лелеле!
"Ангелската" инвестиция има за цел да окраде идеята на някой младеж за без пари. Да му даде пари колко за 3 лаптопа и ако идеята излезе добра, да му я вземе.
Другото са такива като тоя ментърджия, чиято цел е да съберат млади будали, дето са изкарали някой лев с някаква успешна идея и са си повярвали че са Уорън Бъфет, да им земнат париците и хем да си направят и PR

Още от Bloomberg TV
Глобализацията сви дела на бедните до рекордно ниски нива