IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Керемедчиев: Интерконекторът Гърция-България е отговор на американската политика

При новия стопанин на Белия дом ще настъпи технологична революция и целта на RECP е именно да се редуцира нейния обхват, посочи бившият министър на външните работи

14:48 | 18.11.20 г.
М. Керемедчиев: Интерконекторът Гърция-България е отговор на американската политика

„САЩ счита "Северен поток 2" и "Турски поток" за врати, през които ще навлезе още повече руското политическо влияние в региона. Поради тази причина и фактът, че демократите исторически винаги са били по-конфронтационно настроени към Москва, ответният отговор на Белия дом на изграждането ще бъде жесток", смята анализаторът.

По отношение на външната политика на Байдън спрямо Европейския съюз бившият външен министър изказа тезата, че "толерантността в сферата на икономиката и търговията няма да бъде значително увеличена".

Той обаче отбеляза, че търговският дефицит между САЩ и ЕС е огромен и никой американски президент няма да позволи икономиката на страната му да губи. Керемедчиев прогнозира, че ще продължават и разногласията по отношение на европейските мита върху американския внос.

"Най-голямото търговско споразумение (RCEP), което беше постигнато в неделя между 15-те най-големи икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион, е очевиден противовес на американската технологична експанзия", смята Милен Керемедчиев. "Споразумението е реципрочен отговор на агресивната политика на Тръмп под егидата "Америка на първо място".

Експертът е убеден, че по този начин 15-те държави искат да се противопоставят на нарастващата американска хегемония и напомни, че по време на президентските избори технологичните гиганти застанаха в подкрепа на Джо Байдън.

Керемедчиев е убеден, че при новия стопанин на Белия дом ще настъпи технологична революция и целта на RCEP е именно да се редуцира нейния обхват.

С какво ще се промени политиката след ерата Тръмп? Ще протече ли скоро азерски газ в България? Какъв е коментарът на Милен Керемедчиев за преговорните процеси в ЕС на Република Северна Македония и Албания?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още