IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Николова: До 2035 г. енергията от възобновяеми източници трябва да е 27%

Поради много причини конвенционалните енергийни източници вече не са подходящи за днешната цивилизация, смята председателят на Българската соларна асоциация

14:14 | 11.12.19 г. 4
М. Николова: До 2035 г. енергията от възобновяеми източници трябва да е 27%

България има бъдеще в енергийния микс и възобновяемите източници на енергия са естествен заместител на конвенционалните. Поради много причини конвенционалните енергийни източници вече не са подходящи за днешната цивилизация. Това каза Малинка Николова, председател на Българската соларна асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В България делът на соларните централи в производството на електроенергия е доста нисък, защото има изключително малко инсталирани фотоволтаични централи. Делът е около 6-7%", посочи Николова.

Тя коментира, че в България има сериозно разминаване със стратегическите документи.

"Целта на България е 27% от енергията в страната да е от възобновяеми източници. За тази цел трябва да инсталираме изключително голямо количество централи от възобновяеми източници, а в плана за развитие на мрежата почти няма такива", заяви председателят на Българската соларна асоциация.

По думите ѝ тази цел трябва да бъде постигната до 2035 г. Според нея има сериозен проблем в системата и комуникацията между производители и електроразпределителни дружества.

"България ще има нужда от повече енергия. Старите конвенционални централи поетапно ще започнат да излизат от експлоатация и трябва да сме готови за този момент", каза още Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Я тая оФца да каже 16-а година в свирепата зима инсталирани черно плочки с мощности повече от козлодуйски реактор колко ток даваха, не беше ли под 2% от потреблението? Ако не бе Козлодуй, къде отивахме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
kbderror
преди 4 години
@1,e що па трябе да е ФЕЦ, и то па точно декември, вадиш от контекста да го е**. Виж другите типове си бачкат,и всичките приказки против Белене са пълни глупости,като АЕЦ пак е над 45%... А тая калинка ако е изслуша докрая, каза че ако е чужда централата (най често ФЕЦ или ТЕЦ :) ), у БГ не остава нищо като пари... т'ва също светва пък друга лампа, *** вие промитите калинковци тия работи не ги усещате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
виж ги датчаните какво са направили :https://***.pv-magazine.com/2019/12/06/danish-renewables-auction-too-successful-at-driving-down-public-cost-of-clean-energy/като се загледаш къде са на картата в геграфския смисъл :))) и забележиш слънцегреенето какво е :))) ... нали тука са няма да изпадаме в детайли , че у нас немаме слънце и вятър , то това е ясно по презумпция . дори няма да споря за това , това е известен факт за нашата територия и ние затова не се занимаваме с разни зеленяшки неща ... все пак не те ли гложди нещо отвътре ? да допускаш , че има някъде нещо дето някой е възможно да пропуска в БГ ? а туй са датчаните в реално време :https://***.pv-magazine.com/2019/12/06/danish-renewables-auction-too-successful-at-driving-down-public-cost-of-clean-energy/нали пресмятаме къде са географски и копат да имат фотоволтаици , и са без субсидия (са за 0,004лв за киловат нема да го правим на въпрос, то и те под въпрос ако зачетеш материала) , и цената на произвежданият ток в датско на едро е по-ниска отколкото в БГ на едро ... нещо гнило има в дания , тъй казва лирическият герой ... и е възможно да е прав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
doba
преди 4 години
http://eso.bg/?did=32ФЕЦ = 0 (НУЛА) %Преди малко слушах една друга калинка като тая.Разправяше по радиото, че ЕРП-тата не щели да я включват към мрежата, щото ако я включели щели да са на загуба!!!Пазарна икономика, Калинки и Калинчовци. АКО предлагате добър продукт, на опашка ще се редят пред дюкяна ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още