IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажд Алгафари: Интересите на САЩ са само петрол и полезни изкопаеми

Обидно за световната култура е да се разруши, който и да е исторически обект в Близкия изток при военен конфликт, посочи геополитическият анализатор

12:52 | 08.01.20 г.
<p>
	Руини от двореца на Дарий в Суза, един от най-древните градове на Земята, днешен югозападен Иран. <em>Снимка: Уикипедия</em></p>

Руини от двореца на Дарий в Суза, един от най-древните градове на Земята, днешен югозападен Иран. Снимка: Уикипедия

Той напомни, че културното богатство в редица сирийски градове като Палмира и Басра е разрушено. Алгафари говори и за ролята на ЮНЕСКО и за вероятността за възстановяването на тези обекти.

За да може ЮНЕСКО да подпомогне някое възстановяване, трябва да получи финансиране. Част от това финансиране идва от САЩ. Те не биха финансирали такава инициатива, тъй като имат други интереси като петрол и полезни изкопаеми“, посочи анализаторът.

Мажд Алгафари коментира, че е много важен детайлът, че иракският парламент прие резолюция за изгонването на всички чуждестранни военни на територията на страната.

„Важното условие в резолюцията е, че става дума за чуждите войски от страни, които са в коалиция със САЩ", каза той и подчерта, че повечето от изявленията и заплахите на президента Доналд Тръмп са необмислени.

"Случващото се в Близкия изток е притеснително. От военна гледна точка САЩ останаха изолирани в региона. Иран разполага със съюзници и с хора, които са готови да водят партизанска война срещу САЩ", разясни Мажд Алгафари и напомни, че много от страните от Близкия изток, Китай и Русия са започнали разплащания в собствена валута.

Доларът е без златно покритие, както и други валути. Всичките валути се превърнаха във вестникарска хартия“, категоричен е геополитическият анализатор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още