IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Manpower: Има голям дисбаланс в търсенето и предлагането на пазара на труда

Надя Василева прогнозира, че ще се наложи внос на работници отвън, за да растатат компаниите

14:37 | 15.12.17 г.
Manpower: Има голям дисбаланс в търсенето и предлагането на пазара на труда

Трябва да има много прецизна стратегия за това какви работници ще търсят фирмите през следващите години и какво може да предложи пазарът, защото има изключително голям дисбаланс и той трябва да бъде потушен с внос на хора отвън. Това препоръча Надя Василева от Manpower, която направи анализ на пазара на труда в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя съобщи, че няма промяна в очакванията на работодателите при търсенето на служители през следващата година, като отбеляза, че и догодина ще се запази досегашният интерес.

„Това значи, че работодателите не усещат да има развитие на пазара на труда, т.е да има повече хора, които да търсят работа, и се чувстват притеснени за това дали ще намерят хората, които им трябват, за да растат като компании“, коментира Василева, като се позова на поредното проучване на Manpower.

„Около 80% от работодателите споделят, че нивата на служителите ще останат на същите нива. Но 14% заявяват, че ще назначават. Това означава, че тези, които ще уволняват, са много по-малко“, смята Василева, като се позова на проучването за нагласата на работодателите – дали ще назначават или уволняват служители през следващите трите месеца в сравнение с предишните три.

Според нея през тази година има компании, които са пораснали в сферата на строителството и производството, както и при центрове, обслужващи чуждестранни клиенти.

„Определено там имаме изключително висок ръст и продължават да се търсят хора, които владеят два езика, както и хора, които искат да работят в производството, защото там ръстът беше изключително голям. Много се търсят и ще се търсят шофьори“, обясни Василева.

Тя напомни, че се запазва динамиката при IT специалистите.

„Работодателите споделят в момента е, че работниците са тези, които в момента липсват, за да могат производствените компании да се развиват и да приемат повече поръчки. Затова много се радвам, че забелязваме тенденции с промени на законодателството в посока внос на хора отвън, защото това трябваше да стане преди 20 години поне, за да може икономиката да разчита на растеж“, смята Надя Василева.

В кои сектори има дефицит на кадри? Какво е увеличението на заплатите, колко е стартовата заплата? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още