IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Намираме се в режим „QE Unlimited”

Експериментите на Федералния резерв ще завършат с падане от много високо, категоричен е инвеститорът

08:39 | 20.09.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Намираме се в режим „QE Unlimited”

Федералният резерв на САЩ води финансовите пазари към катастрофа, обяви за пореден път известният с мрачните си прогнози анализатор и инвеститор Марк Фабер. Причината е, че централната банка съвсем скоро ще изпусне контрола върху пазара на акции, заявява той в интервю за Bloomberg.

Фабер се опасява, че действията на Фед са достигнали фаза, която е вкарала политиката в режим на „QE Unlimited” – или неограничено печатане и вливане на все повече и повече пари на финансовите пазари. Както е известно, в сряда ръководителите на централната банка оставиха без промяна политиката си за изкупуване на държавни облигации за 85 млрд. долара месечно.

Това според него вреди изключително на обикновените хора, защото резултира в поскъпване на суровините. Именно те засягат хората, а не благоприятният ефект, който има вливането на ликвидност за пазара на акции. Причината е, че едва около 11 на сто от всички американци имат някакви инвестиции на фондовата борса, посочва той.

Бензинът поскъпва, а в същото време дългосрочните лихвени проценти се увеличават. Това натежава на домакинствата и значително се различава от ефектите, които Фед преследва с вливането на пари, смята Фабер.

Какво очаква Фабер от пазара на злато и защо назначаването на Джанет Йелън начело на Федералния резерв би направило Бен Бернанке да изглежда като изключително рестриктивен банкер-ястреб, въпреки неограниченото вливане на средства – вижте в интервюто на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
todortk
преди 10 години
Пак ще се споразумеят. Само се вдига шум, че да се раздвижат пазарите и някой да обере още малко парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Проблема в САЩ не е ФЕД и това което правиПроблема е капитализмаКойто води до неравенство в доходитеИ позволяването на натрупването на огромни богатстваЗаради това че държавата им/сенат, камара на представители, бял дом/ са завзети от милиардерите чрез техните лобисти/там политиката е който даде повече и е официално със закон/ те ще платят висока ценаА НЕ ЗАРАДИ ФЕД и стимулите муФЕД в момента изпълнява точно функциите сиНо парите които се "вливат" под формата на по-евтин кредит и по-точно печалбите от тези харчове на тези лесни кредити отиват пак в топ богаташите и системата просто е монополизирана и олигархичнаЦедката на октоподите е тясна и там остава парсатаС една дума СОЦИАЛИЗЪМ им трябва на САЩ, но след 80г Капитализъм е Фашизъм и връщане назад е без изгледГледайте като гласоподаватели да не докарате и РБ дотам, защото вървим с големи крачки по същият път Всеки един от нас е важенОсмислете ценностите си И къде искате да живеят децата ви утреУчете за политика и истор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
То решение има, ама няма кой да го вземе и изпълни - национализация на ФЕД и махане на евреите от отговорни финансови постове. Да, да...ама не:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Хубаво, само че случващото се едва ли може да се нарече "Експеримент на Фед" - Фед, въпреки ролята, която има, е все пак само един от "играчите". "Експериментът" е много по-голям и мащабен (от Фед) - аз бих го нарекъл "експериментът с кредитно-стимулираните икономики".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
15 трилиона дълг тежат. Печатането отлага и отлага проблемите. Време, през което другите могат да се подготвят, за да не ги отнесе вълната при следващия срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Ха, добър ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още