IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марко Пирондини: Инвеститорите да се фокусират върху по-разнообразни стратегии

Липсата на растеж прави пазарите много рискови, посочи ръководителят на "Капиталови пазари" в Amundi Pioner

14:28 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Марко Пирондини: Инвеститорите да се фокусират върху по-разнообразни стратегии

Забавянето на растежа в еврозоната е проблем за световните пазари и неизбежно влияе на инвеститорите. Затова те трябва да се фокусират върху по-разнообразни стратегии за постигането на новите си финансови цели. Това каза Марко Пирондини, ръководител на отдел "Капиталови пазари" в Amundi Pioner, в интервю за Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той препоръча инвеститорите да имат по-диверсифицирано портфолио, да използват помощ от по-опитни посредници и да започнат да влагат в класове активи, които са по-сложни от тези, с които обикновено работят.

По думите на Пирондини „свят на ниска инфлация означава свят на ниска номинална доходност“. При сегашните политики на централните банки това означава, че лихвите на активите с фиксирана доходност са пренебрежимо ниски и инвеститорите са принудени да търсят други стратегии, а не да разчитат на облигациите на местното правителство, посочи експретът.

С оптимизъм Марко Пирондини коментира, че растежът за световните пазари започна да се възстановява. „Надявам се, че това ще продължи през цялата година, защото липсата на растеж прави пазарите много рискови. Освен това трябва да вземем предвид напрежението, което идва от различните европейски споразумения и Brexit“, коментира Пирондини.

"Търговията все още е проблем. В Азия този проблем обаче най-вероятно ще бъде разрешен. Но напрежението между Европа и САЩ все още не е намаляло. А съвсем наскоро произлязоха нови рискове, свързани с петролните санкции", отбеляза експертът.

Добрите новини за капиталовите пазари се дължат на факта, че централните банки много активно подкрепят растежа. Освен това ситуацията в Китай най-вероятно е започнала да се подобрява и това ще помогне на всички икономики по света, заяви той. 2019-та година ще е сравнително добра за рисковите активи и пазарите като цяло, прогнозира Пирондини. 

В момента в САЩ тече сезонът на отчетите и до момента печалбите на компаниите не са особено големи и това тревожи всички, отбеляза той. "Много е важно до края на годината печалбите на компаниите да започнат да се увеличават. Най-големите опасения на всички инвеститори определено са свързани с печалбите".

Пирондини смята, че Италия не застрашава по никаъв начин състоянието на световната икономика. "Публичният дълг в Италия е на изключително високо ниво и това донякъде ограничава икономиката на страната. От друга страна, не трябва да забравяме, че частното богатство е много по-голямо от обществения дълг. Мисля, че Италия по никакъв начин не застрашава световната икономика", посочи той.

Цялото интервю вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още