Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Между 1 500 и 2 хил. български студенти годишно се включват в „Еразъм+“

Глобалната програма се разширява с практическо обучение във фирми от ЕС, посочва Цветан Богданов, координатор в Алма матер

гледано: 1609   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Между 1 500 и 2 хил. български студенти се включват в глобалната програма „Еразъм+“ годишно. С научни проекти в ЕС са се занимавали над 3 млн. студенти, като СУ „Св. Климент Охридски“, като най-голямото учебно заведение в България, реализира най-много мобилности.

Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria оперативният координатор по програмата „Еразъм+“ към Софийския университет Цветан Богданов.

Той напомни, че през тази година „Еразъм+“ отбелязва своя 30-годишен юбилей.

„В началото обхватът на програмата беше доста малък, но в последствие се разрастна, а днес вече тя придобива глобално измерение – успешно се работи със студенти от цял свят. България е член на програмата от 1999 г. като асоцииран член на ЕС, като след 2007 г. отпаднаха различни административни пречки – например визите за студенти", посочи Богданов. 

Сред критериите за одобрение на студентите за включване в глобалната програма той изброи условието младежите да имат завършени два семестъра, висок успех и много добро академично владеене на езика, на който се осъществява обучението.

Още по темата

„Важна е и мотивацията на студентите“, заяви той.

Богданов информира, че страните в  „Еразъм+“ са всички държави членки на ЕС, включително Великобритания, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Македония и Турция.

„Вече е отворена студентската мобилност с цел практика. Програмата все повече се разраства, а в основата ѝ стои една от базисните цели на Европейската комисия (ЕК) – намаляване на младежката безработица“, посочи още Цветан Богданов.

По думите му все повече студенти се включват в мобилната активност, за да практикуват във фирми и неправителствени организации.

„Обмяната на студенти предоставя възможност да се опознае културата на Европа. „Еразъм+“ включва голямото семейство за страни извън ЕС, коментира молдовецът Юстин Раку, студент от Факултета по журналистика и масова комуникация в Алма матер. 

Вижте целия разговор във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Още по темата

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
България потребява 5 пъти повече енергия от най-развитите държави в ЕС