IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михал Горзински: Европа трябва да подобри наличието на рисков капитал

Не мисля, че политиците трябва да определят пазарните процеси, а рамките на условията, за да ги уравнят за всички, смята специалистът

10:27 | 23.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската технологична екосистема съществува и работи добре - с различни алтернативи за парични потоци, но трябва да привлича повече рисков капитал и да избягва пазарната фрагментация. Това мнение изказа Михал Горзински, ръководител на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT), в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

„Рисковият капитал трябва да бъде доразвит, защото САЩ превъзхождат Европа в този аспект. Трябва да се мобилизираме и създадем повече условия за рисков капитал, който да подкрепи развитието на средните компании, за да се превърнат те в големи“.

Проблемът според Горзински е свързан с увеличаването на мащаба на компаниите и развиването им до нивото на огромните играчи. Това по думите му едно от предизвикателствата. Справяме се добре с човешкия ресурс, иновациите, изследователската дейност. В Европа има добър пазар за това. На стария континент вече има 40 еднорозоти, но е важно Европа да хване следващата технологична вълна, подкрепяна от изкуствения интелект, за да достигне големите играчи в САЩ и Китай.

По повод цифровия данък GAFA гостът спомена, че някои икономики като Испания, Германия и Франция подкрепят идеята за този данък, а в страните, в които се намират централите на тези компании, са на много по-различно мнение. Сътрудничеството с гигантите може да бъде ползотворно за малките компании, както и за изследователски организации и университети, подчерта Михал Горзински.

Екосистемата в Европа

"Говорейки за екосистеми в подкрепа на иновациите в Европа, има такива, има отлични стартъпи. Компаниите събират различни акционери за развиване на нововъведения в отделните сектори. Включват се и различни видове институции. Сектори като производството, електроенергията, здравеопазването - в тях Европа показва водещи позиции. Airbus, Daimler, Siemens  са част от примерите".

Може да се работи в посока избягване на фрагментацията на европейските пазари, счита Михаил Горзински. Европа трябва да привлича повече рисков капитал за средните компании, за да се разрастват. От друга страна, се справя добре с човешкия капитал и ресурсите, с иновациите и изследователските дейности към тях. Еднорозите, достигнали оценка от над 1 млрд. евро, го доказват – тук има 40 такива компании. „Важно е да хванем следващата технологична вълна, като тя може би ще бъде подкрепена от изкуствен интелект“, твърди ръководителят на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Сега Европейския съюз е с допускани щети от работата на Европейската централна банка. Заради фаталната европейска грешка колкото повече Европейският съюз постига икономически растеж, толкова повече са възникналите европейски щети. Пренебрегването на щетите от работата на Европейската централна банка ангажира общественото внимание с други теми и възникват нови щети. Ситуацията подсигурява провалът на Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още