Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Милен Керемедчиев: Очаква ни гореща зима

Китай повтаря грешките на СССР в периода преди разпадането му, смята бившият заместник-министър на външните работи

гледано: 2295   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Очаква ни една гореща зима от политическа и военнополитическа гледна точка. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Конфликтите със сигурност ще растат, защото напреженията и локалните конфликти всъщност са част от голямата картина. А тя е, че Китай повтаря грешката на Съветския съюз в периода преди неговото разпадане. В най-тежките времена на Студената война той влезе в полезрението на Съединените щати като основен военен противник. Ако до сега той беше икономически противник, който тихомълком развиваше своята военна мощ, в момента Китай влезе в полезрението на САЩ като основен военен противник, а това означава, че цялата военна и дипломатическа мощ на САЩ ще бъде насочена към Китай", каза Керемедчиев.

ЕС отново няма силно решение в мигрантската криза в Беларус, коментира още събеседникът.

"Ако Европейският съюз не допусне да преминат мигрантите през територията на Полша и да отидат до Германия, ЕС ще бъде обвинен в безсърдечност и че не се вълнува от проблемите на мигрантите. Ако обаче ги пропусне, това ще означава, че общата сигурност на съюза е пропукана и за пореден път се показва слабост".

Превръща ли се търговията със съдбата на нещастни хора в нов модел за опити за хибридно въздействие и война ли е това? Играе ли Русия "изцяло политически карти на енергийното поле", когато дойде зима? "Прострелва" ли се Европа "в крака" със Зелената сделка и защо? Ще бъдат ли силно разделени европейските държави не само на източни и западни, но и на северни и южни на фона на тази сделка?

Вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Политолог: Правителството е зависимо от президентството по външната политика