IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Турция рязко прекъсна своя път към евроинтеграция

Ердоган се кълне в Ататюрк и върви смело срещу него, заяви журналистът Иво Иванов

12:26 | 10.07.18 г. 5
Милен Керемедчиев: Турция рязко прекъсна своя път към евроинтеграция

Турция рязко прекъсна своя път към европейска интеграция и влоши отношенията си с Европейския съюз, които и преди това бяха в точка на замръзване. Това каза пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Повод за коментара е концентрацията на власт в ръцете на турския президент  Реджеп Тайип Ердоган, който започна пореден мандат и ще ръководи същевременно и правителството. Той освен това ще определя кой да бъде гуверньор на Турската централна банка, а междувременно повери новосформираното министерство на хазната и финансите на своя зет Берат Албайрак, който досега заемаше поста на енергиен министър. 

"Турция пое по пътя на държавите от Близкия Изток и бившите съветски републики, където президентът назначава зет си за министър на финансите и най-близкото си обкръжение на всякакви ръководни длъжности", подчерта Керемедчиев.

"Най-големият риск е, че този модел на конституционна промяна беше "ушит" по личността на Ердоган. А, когато знаем, че той е изключително авторитарен тип, който умее да сменя маските си като добър популист, това е опасно", коментира журналистът Иво Иванов.

Според него тази система сама по себе си едва ли ще издържи дълго.

"Целта на турския държавен глава е помпозно да отбележи през 2023 г. 100-годишнината от създаването на републиката. Той се кълне в Ататюрк и успоредно с това върви смело срещу него", допълни Иво Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
искам да ме запознаеш с дилъра си ? :):) очевидно стоката му е много добра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Лютвинчо - ако Турция беше поне наполовина проевропейска колкото твърдиш нямаше да избира такъв тъпаан като Ердоган повече от 1 път.И нямаше да има толкова много репресии точно срещу богатите и най-образованите турци от страна на религиозните фанатици на партията на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
В Европа няма място за повече необразовани приимати и религиозни фанатици искащи Султан.Да си стоят където са щото още малко глупости и великите сили ще им разделят държавата на няколко части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Ако се научиш да използваш препинателни знаци, мненията ти сигурно ще станат доста по-разбираеми. Поне така си мисля. А приликите между турския и американския модел са само повърхностни - дори и с онзи пън в Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още