Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Милен Керемедчиев:Турция затъва все по-дълбоко в кризата със Сирия

След четвъртата турска военна операция вече са похарчени над 40 млрд. долара, а ефектът е нулев, коментира бившият зам.-министър на външните работи

гледано: 4872   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Турция затъва все по-дълбоко в кризата със Сирия
. След четвъртата турска военна операция вече са похарчени над 40 млрд. долара, а ефектът е нулев. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.
Още по темата

"Желанието на турския президент Ердоган е да създаде буферна зона от 35 километра, в която да дислоцира бежанци. Едната цел на Ердоган е да се отърве от бремето с бежанците, а другата е да размие етническия фон. Където има кюрдско население, той иска да вкара сирийско такова. Но всичко това удари на камък", коментира той.

По думите му Ердоган е в тежка безизходица. "Има споразумение, но то е изцяло в ущърб на Ердоган", смята Керемедчиев. "Зоната, за която той бленува, не може да се случи. В момента той не може да дислоцира бежанците, които са на турска територия, но и заради атаките на сирийската армия над 1 млн. нови бежанци се намират в тази буферна зона – между изградените от Турция стени и настъпващата сирийска армия. Бежанският проблем става все по-тежък", посочи той.

Бившият зам.-министър на външните работи смята, че позицията на Ердоган е изцяло патова. "В момента лостовете за въздействие в Сирия и върху Ердоган се държат от Путин", посочи Керемедчиев.

Според него през последните пет години Европа проспа възможността да укрепи своите граници.

"ЕС разчиташе сляпо на споразумението с Ердоган. Това беше груба грешка и в момента ние плащаме за нея. Да се плаща на друг да охранява европейските граници, се оказа недалновидно", отбеляза Керемедчиев и посочи, че в момента всяка една държава започва поединично да укрепва своите граници, както това направи Унгария преди пет години.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

18
 
6
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
И този *** що твърди, че ефекта е нулев като : Молодцы русские затаились, сидят тихо как мышки - вот турка их и не трогает. "
14
 
8
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Инвестор, може ли да поканите такъв малллоумник??? ердоган твърди, че са изхарчени 40, ако не и 60 милиарда долара, за издръжка на бежанците, а не за някакви военни операции. Моля Ви да се отнасяте сериозно към материалите си и Ви разрешавам да се консултирате с моята особа, в случай на че не се уверени в познанията си.
9
 
7
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не мога д аповярвам че този яовек е бил замесник министър, има толкова тесни виждания.
Това, което Европа трябваше да направи през последните 5 години е да реши проблема в Сирия а не да укрепва граници. и наблюдава от страни.

Още от Bloomberg TV
Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения