IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозен инвеститор притеснява брокерите в Турция с големите си сделки

Инвестиционните посредници подозират, че фирма извършва високочестотна търговия

13:34 | 13.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Фондовата борса в Истанбул, Турция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Истанбул, Турция. Снимка: архив, Ройтерс

Има призрак, който преследва трейдърите на фондовия пазар в Турция и който някои наричат The dude (позьор, конте, пич), пише Bloomberg.

Мистериозен инвеститор, който първоначално се появи преди година и половина, отваряйки позиции за 540 млн. долара само за един ден, или близо двойно в сравнение със средното за пазара, сега прави големи сделки с учудваща бързина. Той плаши конкуренцията, която не може да разбере кога той или тя ще удари отново.

Тюргай Озанер и неговите партньори в Istanbul Portfolio следят дневната статистика за търговията в продължение на месеци, търсейки знаци за неясната самоличност на въпросната фигура, но това е код, който те все още трябва да разгадаят. Който и да е, изглежда, че преминава от един брокер през друг, ползвайки системите. Това обаче превръща Yatirim Finansman в най-големия нетен купувач на пазара до момента.

„Никой не знае нищо със сигурност“, коментира Озанер от своя офис, който се намира в живописен квартал на брега на Босфора. „А това е Турция, където обикновено всички знаем какво се случва.“

Клиентите на поне една европейска банка са престанали да заемат краткосрочни позиции в турски акции след заключението, че инвеститорът използва алгоритмична система, при която сложни формули решават какви сделки да се сключат, докато други избягват пазара докато не получат повече информация.

„Пичът“ е вдигнал средно дневният оборот на фондовата борса в Истанбул с близо 8% от началото на годината спрямо спадовете от 15% и 27% за борсите във Варшава и Москва, показват данни на Bloomberg. За този период водещият индекс ISE 100 е нараснал с 13%, задминавайки руския MICEX и полския WIG20.

Внимателно наблюдаваният брокер Yatirim Finansman, който преди две години извършваше по-малко от 2% от всички сделки, сега в някои дни формира по-голямата част от тях.

Например, на 22 февруари инвестиционният посредник отваря поръчки „купува“ за акции за 486 млн. лири (167 млн. долара), което е 15 пъти повече от тези на втория по оборот посредник за деня Merrill Lynch.

А през 16-те търговски дни до 8 март Yatirim Finansman регистрира поръчки „купува“ за близо 1 млрд. лири за шестте най-големи турски банки и Turkish Airlines, с което изведе индекса ISE 100 до последователни тримесечни върхове.

Графика: Bloomberg

През януари и февруари Yatirim Finansman купи акции за нетно 1,23 млрд. лири, или близо със 70% повече от втория най-голям купувач UBS Menkul Degerler AS.

Поради това Озанер от Istanbul Portfolio казва, че този таен купувач сега „прави пазара“.

На развиващите се пазари не е рядкост един-единствен играч да движи даден индекс чрез краткосрочни сделки, особено в страни като Турция, която зависи от чуждестранните капитали. Но никой в Истанбул не е виждал нещо подобно до този момент.

„Има гигантски бик в магазин за порцелан“, коментира мениджърът на фонда Ak Portfoy Керем Байкал. „Той има по-дълбоки джобове от всички останали в играта и може да движи пазара във всякаква посока.“

Yatirim Finansman и борсовият регулатор са отказали коментар. Други два инвестиционни посредника, през които трейдъри и банкери казват, че неизвестният трейдър е преминал - Gedik Yatirim и Meksa Yatirim, посочват, че не могат да разкрият данни за клиентите си.

Всъщност по-големият проблем може би не е в това кой е „пичът“, а какво е, смята инвестиционният стратег в TEB Invest/BNP Paribas Исик Окте.

Едно общо нещо, което трите посредника имат, е способността да извършват високочестотна търговия – това са фирми, които разчитат на алгоритми вместо на хора, за да извършват търговските сделки.

В края на миналата година фондовата борса в Истанбул премести сървърите си в нов център за данни с надеждата да привлече автоматични трейдъри преди да рестартира дълго отлаганите първични публични предлагания. Фирмите за високочестотна търговия обикновено поставят сървърите си в същия център, за да получат възможно най-бързата връзка с компютрите на борсата.

Окте е убеден, че анонимният инвеститор прави точно това.

„Този тип току-що откри нов пазар и работи сам, защото няма достатъчно конкуренция, но тя ще дойде“, категоричен е анализаторът. „Намираме се в много ранен етап, но знаем от развитите пазари, че машините винаги печелят тази игра.“

Повече за мнимия инвеститор и пазарите в Турция можете да разберете от коментара на изпълнителния продуцент на Bloomberg в Турция Симин Демокан пред Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Клиентите на поне една европейска банка са престанали да заемат краткосрочни позиции в турски акции след заключението, че инвеститорът използва алгоритмична система,------ето това ще спре спекулациите по борсите веднъж за винаги, след като цялата търговия стане автоматична с алгоритми :):) всеки спекулант ще бъде засечен от системата и ще бъде наказан финансово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Най-вероятно да е Билял Ердоган,но кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
Ogibogi
преди 8 години
Завъртат и перат пари на Ислямска държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още