IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата на Тръмп ще засегнат и високите технологии

Китай забавя незначително ръста си през второто тримесечие като резултат от търговската война

09:45 | 17.07.18 г.
Митата на Тръмп ще засегнат и високите технологии



Политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за въвеждане на мита върху вноса може да повлияе на големи американски корпорации като Facebook, Amazon, Google и Intel, защото те купуват голяма част от компонентите от Китай. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Найденов. 

По отношение на митата и високотехнологичните сектори Найденов смята, че целта на Тръмп е да спре или да забави развитието на стратегията Made in China 2025.

Отделно тези компании връщат част от компонентите (вече доработени в САЩ) в Китай да бъдат тествани и така рискуват да бъдат глобени от американското правителство за реекспорта обратно в САЩ, заяви Найденов в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Китай забавя незначително ръста си през второто тримесечие като резултат от въведените мита, като прогнозата е, че очакваният ръст за 2019 г. от 6,5% ще бъде спазен, но има и опасения, че може да падне с около половин процент. Това, макар и минимално, показва влиянието на митата върху китайската икономика, допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още