IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi Motors продава акции за 2,5 млрд. долара

Компанията ще използва средствата за обратно изкупуване на акции и изплащане на дивидент

12:52 | 23.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mitsubishi ще изплати дивидент за първи път от 16 години насам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mitsubishi ще изплати дивидент за първи път от 16 години насам. Снимка: Ройтерс

Японският автопроизводител Mitsubishi Motors, който бе спасен от филит преди десетилетие, иска да набере около 257,10 милиарда йени (2,5 милиарда долара) чрез продажба на акции, тъй като планира да възобнови изплащането на дивиденти, съобщава Bloomberg. 

Компанията иска да използва приходите за изкупуване на привилегировани акции, държани от други компании на Mitsubishi, откакто компанията бе спасена преди десетилетие. Освен това Mitsubishi Motors обмисля да изплати на акционерите си първия от 16 години насам дивидент. За последно компанията изплати дивидент през септември 1997 г. 

Автомобилният производител ще издаде 241 милиона акции, включително допълнителна емисия на 23,25 млн. акции над първоначално планираното, за 1120 йени всяка и ще използват постъпленията за обратно изкупуване на привилегировани акции, притежавани от компании, които спасиха базирания в Токио производител на автомобили. Сумата е с около 6% над 241,6 милиарда йени, на които е оценен автомобилостроителя към 7-и януари.

Издаването на акции е част от плана за реорганизация на Mitsubishi Motors на президента Осаму Масуко, който включва възстановяване на  продажбите и обратно изкупуване на привилегировани акции от филиали като Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, която предостави преди десетилетие кредити на концерна, за да спаси автопроизводителя от фалит. През 2004 г. и 2005 г. Mitsubishi Motors получи спасителните кредити, след като приходите се сринаха заради дефекти в някои модели.

„Mitsubishi Motors следва да бъде включен в списъка за акциите, които трябва да се придобиват, след като се приключи с предлагането на собствен капитал и в края на финансовата година бъдат изплатени дивидентите“, заяви Коджи Ендо, старши анализатор в Advanced Research Japan в Токио в бележка от 17-и януари. „Концернът Mitsubishi, основно Mitsubishi Heavy Industry и Mitsubishi Corporation, изрази намерението си да продължи да подкрепя Mitsubishi Motors, което със сигурност е печеливш ход“.

Акциите на производителя поскъпнаха с 27% през последната година, докато индексът Nikkei 225 отчете значително по-висок ръст от 57 на сто. Днес акцията се обезцени в Токио с 0,6% до 1 160 йени за брой.

Още корпоративни новини за Berkshire Hathaway и PIMCO вижте в коментара на Хаслинда Амин от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Еи това е. Японеца е винаги сред елита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още