IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли криптовалутите да оспорят доминацията на долара?

Виртуалните валути няма да помогнат за решаването на последиците от реален икономически шок, посочи Валентин Маринов от Credit Agricolе

22:15 | 04.10.21 г. 24
Могат ли криптовалутите да оспорят доминацията на долара?

Заради предвижването към един мултиполярен свят доминацията на долара на световните пазари ще бъде оспорвана с времето. Ръстът на търговията, деноминирана във валутите на търговските партньори, вместо в долари, и еволюцията на търговските блокове, използващи почти само валути като еврото, би могло да показва по-малката нужда от долара в бъдеще, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Валентин Маринов, управляващ директор и ръководител на отдел "Валутни анализи на G10" в Credit Agricolе.

Според него световният доларов ред ще почувства натиска и от сектора на криптовалутите, но той няма да бъде определящ след очакваните регулации в сферата.

„В бъдеще нарастващото използване на юани може да бъде следващото развитие на ситуацията, което да омаловажи ролята на долара. Наред с глобалната търговия, струва си да следим и ръста на финансовите транзакции, деноминирани във валути, различни от долара", съветва Маринов. „Еврото например предлага чудесна ликвидност, съчетана с много ниски разходи за финансиране, което прави хеджирането и кредитирането за международните играчи в евро по-привлекателно, отколкото в долари“, коментира гостът.

Той потвърди, че наскоро Европейската комисия публикува работен документ как да се насърчи международната търговия в евро.

Той поясни, че големите централни банки, включително и Федералният резерв на САЩ, вече работят активно за успешно прилагане на технологията, която стои зад криптовалутите.

Маринов очаква регулаторният натиск да ограничи ефективното използване на дигиталните валути извън обхвата на глобалната финансова система.

„Предполагам, че ще видим нарастваща интеграция на децентрализираните финанси в глобалната финансова система. Подозирам, че много малко криптовалути ще оцелеят, ако изобщо някоя оцелее“, прогнозира експертът.

По думите му ролята на криптовалутите може да се проследи в няколко насоки – нови модели на финансово посредничество, финансови отношения или инвестиционни възможности.

Инвеститорите в сектора изтъкват голямата способност на валутата да съхранява стойност.

„Глобалните централни банки продължават да наливат милиарди от собствените си валути в глобалната финансова система и привлекателността на криптовалутите  с ограниченото си предлагане е голяма“, смята Валентин Маринов.

Той обаче предупреди, че въпреки това има сериозен риск, свързан с лекотата, с  която може да се създават нови и по-напреднали криптоалтернативи.

Маринов е на мнение, че технологията зад криптовалутите ще се използва за създаване в бъдеще на дигитални форми на съществуващите големи валути като юан, паунд и евро.

„Наред с предимствата на повишената сигурност на разплащанията, дигиталните валути предлагат и по-добър контрол на централните банки над националното предлагане на пари и следователно насърчават ефективността на монетарната политика“, отбеляза гостът.

Той подчерта, че ако опитът на ЕЦБ, Фед, Китайската централна банка и Английската централна банка се окаже успешен, да ги последват и други централни банки.

„От друга страна, с предлагането на алтернативни средства на обмен, криптовалутите често се смятат за важни за съхраняване на стойност в момент, когато облекчените политики на централните банки променят стойността на много от сегашните големи валути, каза още Маринов, който смята, че това на свой ред би могло да предизвика „натиск над фиатните пари" и риск от дестабилизация на валутните пазари по света, включително и на долара.

Той напомни, че криптовалутите облекчават финансовите транзакции извън финансовата система, но често включват средства с престъпен произход. Това са причините много централни банки ефективно да ограничават използването на криптовалутите.

„Тези неликвидни парични пазари, които са част от по-стриктно регулираните и контролирани финансови системи и икономики може да се смятат за по-уязвими от други. Доларът като най-ликвидна валута и много отворената американска капиталова, пазарно ориентирана финансова система е най-малко уязвима от всички.“

Докато валутите играят много важна роля в управлението на кризисните процеси и адаптацията към реалната икономика, това далеч не е така за криптоактивите.

„Крипто не се използва официално в международната търговия и е изключително волатилно. Всичко това прави криптовалутите неподходящи да помогнат за решаването на последиците от реален икономически шок. Освен това са силно неликвидни и следователно по-вероятно ще допринесат за финансовата нестабилност и ще усилят първоначалния ефект от икономическия шок", очаква експертът.

Кой  е заплашен от криптовалутите? Ще стане ли емитирането на зелените облигации симптоматично с евроактиви?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няма абсолютно никаква гаранция, че има 1 унция физическо злато зад токенчето, а само някакво обещание. И тъй, като няма и регулация, няма и кой да го провери. Опитали са се да направят някакъв токен-ЕТФ, само дето я няма регулацията и гаранцията и утре ще видим пак поредния криптоборсаджия да маха, преди да се качи на самолета в неизвестна посока. Айде няма нужда. Златото е за хедж, не за доходност. За доходност си има дртуги инструменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ако искаш нещо по лесно заложи на paxg . 1 койн е една унция злато. Можеш да ги държиш на лихва 5 процента годишно. Супе добра ликвидност. Ако расте златото растеш и ти или падаш :) Ако те интересува пиши ще ти дам инфо :) Дори ти и аз ще вземем по 50 долара без риск :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не разбра ли че мен трудно ще манипулираш.... пак те питам, колко струва един биткоин в киловати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
"Кажи ми колко струва един биткон в киловати? ... все не ми отговаряте на този въпрос! Колко струва днес...и колко струваше преди 13 години!Не държа на точни цифри... дай стойности горе-долу!"----------------------------------------------------------------------Когато разбереш, че света произвежда 160.000 теравата електроенергия годишно, от които 50.000 теравата се губи безвъзвратно, а 120 теравата годишно се използва, за да функционира биткойн мрежата, първо вероятно ще ти просветне, че потребяваната енергия за функционирането на протокола е нищожна част от годишните загуби на ел. енергия. След това евентуално можеш да научиш, че света потребява безумно количество енергия за всевъзможни глупости / по Коледа, например /, които са напълно безсмислени разходи на фона на възможността срещу 2 млрд. долара годишно за ел. енергия да се гарантира право на собственост на стойност 1 трлн. долара. Общо взето, потребената енергия за функционирането на протокола е една от най-смислено похарчените. P.S. Мога и да продължа в детайли, но отдавна ми е омръзнало да уча някого на неща, които той сам не иска да проумее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Примерът с лалетата е абсолютно точен, единствената разлика е, че пирамидата с лалетата е била локална, а с шиткойна е хлобална заради соц.медии. Времето е удължено, щото сега има всякакви "гурута" и инфлуенсъру, дето подмамват неграмотните към пирамидата, а и идват от цял свят. Иначе друга разлика няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Копаех първите години, след като натрупах сносен капитал сега само търгувам и тегля профита 2-3 пъти в годината.----Би ли ми дал малко повече детайли... кои са първите години в които си копал? Какъв хардуер използва? Какъв хеш рейт имаше -ти ? Колко плащаше за ток? ... и кога си продаде първите изкопани биткоинове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
лалето съществува от няколко хиляди години ... и е преживяло още повече бичи и мечи пазари! ... единствената разлика е че лалето не е било пирамида!Кажи ми колко струва един биткон в киловати? ... все не ми отговаряте на този въпрос! Колко струва днес...и колко струваше преди 13 години!Не държа на точни цифри... дай стойности горе-долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Примерът с лалетата е крайно несъстоятелен и е много смешно да се дава в едно изречение с биткойн. При лалетата надуването се случва от средата на ноември и всичко рухва два месеца и половина по-късно със загуба на стойност от 99.99% . Биткойн съществува почти 13 години, през които е преживял една дузина мечи пазари с дълбоки корекции, но винаги се е възстановявал и нараствал като стойност при следващия бичи пазар. Не давай този пример, щото е сериозна излагация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Копаех първите години, след като натрупах сносен капитал сега само търгувам и тегля профита 2-3 пъти в годината. Научих се да се нагаждам според спекулата. Наистина не е за всеки. Но помисли - онези мизерни чугунени кратунии чакат фалита на долара и САЩ още от 80-те години, което не пречи всички ползващи долара и търговските взаимоотношения със САЩ да забогатяват. Същото е и с биткоин балона. Когато се спука чао. Но дотогава кой знае колко време ще мине, а аз не започвам сега, че да се безпокоя затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ако си играл хазарт, много добре знаеш че освен да печелиш и губиш... губещите винаги са повече. ... и понеже света е обезумял, причина ли е и ние да обезумеем ? 5 години САМО печелиш от битконь .... ае стига ве! Що ми се струва че тук послъгваш леко... няма да те питам как ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още