IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да се възползва от засиления стокообмен Китай-ЕС?

Ще продължи тенденцията на силно търсене на китайски стоки, посочи анализаторът Мариана Трифонова

16:44 | 18.02.21 г.
Може ли България да се възползва от засиления стокообмен Китай-ЕС?

Китай измести САЩ като най-голям търговски партньор на Европейския съюз. Причините за това са сривът в трансатлантическата търговия заради пандемията, но и политиката на бившия американски президент Доналд Тръмп, която създаде известни бариери в търговията. Това коментира Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея обаче са ограничени възможностите на България да се възползва от увеличения стокообмен между Китай и евросъюза.

Тя обясни, че Китай е единствената голяма икономика, която успя да се възстанови сравнително бързо от пандемията и логично създаде възможност за износ на стоки към европейските пазари благодарение на засиленото търсене на медикаменти, предпазни маски и др.

Мариана Трифонова очаква да продължи тенденцията на силно търсене на китайски стоки през първата половина на годината. „Очакванията за възстановяване на Китай са за ръст от 7 до 9% според консенсусните прогнози, като за една година страната може да изтрие всички негативни последици от пандемията“, обясни още Трифонова.

По думите ú азиатската държава има интерес за увеличаване на вноса на хранителни и земеделски стоки от Централна и Източна Европа на фона на по-евтините възможности за транспортиране на стоки.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още