IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли българка да оглави Европейската комисия?

Кристалина Георгиева е силен кандидат, а Мария Габриел има опит в ЕП и би могла да е кандидат за председател на ЕК, смята Зинаида Златанова

16:10 | 29.05.19 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Съставът на Европейския парламент (ЕП) вече е почти ясен, след като резултатите бяха официално оповестени и признати във всички страни членки, което означава, че идва време да се вземат решения за назначенията на най-важните постове в Европейския съюз (ЕС), като един от тях, а именно председателското място в Европейската комисия (ЕК), може да бъде поверен на българските кандидатки Мария Габриел или Кристалина Георгиева. Подобно мнение изказа бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Балансът между половете е един от много важните, които трябва да се спази. Не по-малко труден е географският баланс за разпределение на четирите важни поста в ЕС. Кристалина Георгиева е един много силен кандидат. Мария Габриел също има опит в европарламента и би могла да бъде кандидат за председател на ЕК. Очакваме все още официалната позиция на българската държава по този повод“.

Изминалите европейски избори се превърнаха в исторически, защото показаха невиждана активност от европейците, независимо от ниските резултати в България.

„Важно е да разберем, че да си първа политическа сила и да спечелиш избори са две различни неща. По тази причина Европейската народна партия няма как да издигне Манфред Вебер за председател на ЕК", посочи Златанова.

Великобритания след изборите изглежда недвусмислено доказа, че иска сагата с Brexit да приключи с излизане от ЕС след резултатите на Острова, смята Зинаида Златанова. Който и да наследи Тереза Мей на председателския пост след седмица, няма да има друг избор, освен да финализира напускането със сделка.

„Надявам се, че Европа през следващите 5 години ще е по-добре организирана и много по-силна“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Където стъпи български крак трева не никне.Това е правило още от временатана хуните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Не може , по ред причини. Ние не сме добър пример за Европа, ни сме лошите момчета в Европа, няма как да поверят такъв пост на някой от нас. Доналд Туск е вършът на това което дават за Източна Европа и то заради мащабите на Полша, не защото и те са добри европейци. А за някъква си там зачухана балканска държавица с тотално пропито от корупция правителсто. Просто абсурд. А за Кристалина за мен тя е просто Жорж Ганчев в рокля, постоянно ми напомня за него като я гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
КриСталинка ЯКО се издъни и морално и като качества при избора на генерален секретар на ООН. Като нашите политици от ГЕРБ искат това да не се помни, на Запад помнят. Особено в Германия. Сталинка постигна апогея в живота си и най-добре е да си трайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още